Finn Kollstad vil bevise at uttøying, slik Elisabeth Fredriksen og Svein Tjemsland viser her, og andre myter ikke trengs for å komme seg i form. Foto: Nicolai Gaustad Olsen
Elisabeth Fredriksen og Svein Tjemsland ved 3. stampe i Baneheia. Foto: Nicolai Gaustad Olsen
Sommerløpet5.jpg Foto: Nicolai Gaustad Olsen

Finn Kollstad er leder for Kristiansand Løpeklubb, som sammen med Fædrelandsvennen arrangerer Sommerløpet 15. august. Hvis du sitter hjemme i sofaen og tenker at det hadde vært spennende med en utfordring om å løpe ei mil om seks uker, så vil Kollstad lage et oppsett som at de helt utrente skal kunne gjennomføre Sommerløpet — eller andre mål du kan sette deg.

— Det er så mye snakk om viktigheten av kosthold, oppvarming, uttøying, drikke, overskudd som gjør at man må gjøre for å komme i form. Dette er myter som jeg skal forsøke å avlive, forklarer Kollstad, som mener at seks uker akkurat er nok til å komme i brukbar form til Sørlandets største mosjonsløp.

— Ingen kommer i toppform med bare seks ukers trening, men jeg kan love kraftig forbedring med få enkle treningsøkter. På samme måte som Sprek-deltakerne Svein Tjemsland, Eva Kvelland og Gro Hege Hansen gikk fra sofa i fjor, vil jeg sette opp de samme tipsene de fikk og få andre sørlendinger til en av de som fullfører enten 10 km eller 21 km i midten av august, sier Kollstad.

— Jeg lover ikke at det blir lett, men jeg lover at leserne skal få et klart budskap og en rett linje mot det første målet.

Trener jevnlig

Svein Tjemsland sa følgende for et år siden, da hans Sprek-søknad ble godkjent:

— Det som har trigget meg er påstanden om at det er fullt mulig å trene seg opp til å løpe halvmaraton på seks uker. Det virker som et komplett mysterium. Nå skal Kollstad få mulighet til å bevise det. Men denne oppgaven klarer han ikke.

Etter seks uker Kollstad og vel gjennomførte 21 kilometer i fjorårets Sommerløpet, har pipa fått en helt annen lyd.

— Nå er jeg veldig glad for at jeg meldte meg på. I ettertid ser jeg at det var god timing, for jeg ønsket å gå ned i vekt, sier Tjemsland, og fortsetter:

— Det var godt å ha et program å følge, samtidig som det ikke var noe militært i det hele tatt. Det ga mersmak å gjennomføre Sommerløpet, og siden Sprek-prosjektet har jeg trent jevnlig to-tre ganger i uka og holder meg i form.

- Alle kan gjøre det

Tjemsland mener at hvis Kollstad klarte å motivere ham til å komme seg gjennom opptreningen, så er det noe alle kan få til.

— Når selv jeg kan gå fra ingenting til å løpe halvmaraton, så kan alle gjøre det, forklarer 47-åringen.

Elisabeth Fredriksen har også tatt store steg fra ikke å ha trent så veldig mye før de siste årene. De siste to årene har hun deltatt i Sommerløpet, og kommer til å stille på startstreken også 16. august.

— I fjor løp jeg på rett over timen på 10-kilometeren, så jeg har veldig lyst til å komme meg under det. Men så ønsker jeg også å trene nok nå til å løpe halvmataton, sier Fredriksen.

Hun legger til:

— Jeg trente ikke på seks måneder i vinter, men det går veldig fort å komme seg i form. Så lenge du klarer å trene jevnlig, så er det mulig å komme seg i form.