— Jeg synes det er fint atmenneskerettighetene har vunnet. Å diskriminere en hel gruppe med hatefulleytringer er ikke riktig måte å kritisere verken personer eller religioner på.Denne dommen har styrket menneskerettighetene, sier Akmal Ali tilFædrelandsvennen.

For en drøy uke siden måtte imamen møte i Kristiansandtingrett, etter at islamkritikeren Arne Tumyr hadde saksøkt ham forærekrenkelse. Bakgrunnen for søksmålet var at Ali hadde uttalt at Tumyr"bygger hele sin virksomhet på rasime» i et intervju med NRK.

Får ikke oppreisning

Nå har Kristiansand tingrett konkludert med at Ali måfrikjennes. Tumyr, som ba om 75.000 kroner i oppreisning, må også betaleimamens saksomkostninger.

— Det er gode nyheter, sier Ali, sommandag ikke hadde fått gått gjennom dommen.

Arne Tumyr mener dommen er feil.

— Dommen legger til et helt nyttrasismebegrep, hvor helt ukjente forhold bringes inn og blir klassifisert somrasisme, sier Tumyr til Fædrelandsvennen.

Les også:

Vurderer å anke

Den tidligere lederen av organisasjonen Stopp islamiseringenav Norge (SIAN) sier at han nå vil vurdere å anke dommen til lagmannsretten.

Arne Tumyr (t.h.) vurderer å anke dommen, som han mener er feil. Her hilser han på forsker og ekstremisme-ekspert Lars Gule, som var sakkyndig under rettssaken.

— Det mest betenkelige er denbeskrivelsen av islam som dommeren foretar. Han fremstiller islam som enhverannen religion og ikke som en ideologi, sier Tumyr.I vurderingen av rasismebegrepet har retten sett hen tilstraffelovens §135a, som omhandler hatefulle ytringer mot noen på grunn avblant annet hudfarge, religion og legning.

«Retten finner at Ali hadde grunnlag for sin uttalelse somhan ga til NRK-journalisten. Slik saken er opplyst var uttalelsen i detvesentlige sann», skriver tingretten.

Tingretten konkluderer med at uttalelsen til Ali ikke var«utilbørlig eller fremsatt uten aktverdig grunn», slik straffeloven krever. Alikan dermed ikke dømmes for ærekrenkelse.

- Underlig

Retten har dessuten lagt vekt på at uttalelsene fra Ali gir uttrykkfor verdivurderinger.

"Tumyr er også en kjent offentlig person og må, som følgeav hans deltakelse i den offentlige debatt, finne seg i sterkere utsagn mot sinperson enn andre som ikke har søkt offentlighetens lys», heter det i dommen.

Tingretten finner det også «underlig» at Tumyr påberoper serærekrenkelser for Alis uttalelser, med tanke på at han selv har uttalt at islamer en kreftsvulst for samfunnet. Retten mener den uttalelesen er langt sterkereenn Alis om at Tumyr bygger sin virksomhet på rasisme.

— Loven verner ikke religion, denverner mennesket. Grensen går når du angriper et menneske for ikke å værelovlydig, hederlig eller moralsk. Da har du overtrådt straffeloven, sier Tumyr.