- Høy fart og stygge forbikjøringer blomstrer opp når været blir fint og veiene blir tørre, sier UP-sjef i Agder, Øystein Krogstad. UP vil også slå hardt ned på dem som kjører sent og lager køer i sommer. Foto: Tarald Reinholt Aas

— Juni og juli er ulykkesmåneder. Vi vil utvilsomt bruke overtidsmidler for å være til stede så godt vi kan, sier Øystein Krogstad, UP-sjef i Agder.

Fra sankthans til midten av august vil Utrykningspolitiet (UP) følge de verste strekningene med laser og snittmålinger fra sivile- og patruljebiler.

Dystre tall

— Det blir mange kontroller, det er viktig at folk vet at vi er ute. Hovedmålet er at folk ikke skal drepe seg i trafikken, sier han.

I mai omkom hele 19 personer på norske veier. I fjor mistet 58 personer livet på veiene i juni, juli og august.

— Høy fart og stygge forbikjøringer er framtredende ved alvorlige ulykker. Ofte er rus også medvirkende. Disse tingene blomstrer opp når været blir fint og veiene blir tørre.

UP vil også øke fokus på sinkene.

— De må kjøre så sent de vil, bare de kjører til side og slipper folk forbi når det blir kø. Folk blir fort utålmodige. Vi skal bli flinkere til å ta tak i dette, vi har fått kritikk for ikke å gjøre dette tidligere, sier han.

Krogstad har følgende bønn:

— Kjør med hodet og kjør forsiktig. Folk kjører på kanten av stupet flere ganger, og tjener bare noen minutter. Jeg håper virkelig vi får en god sommer med lite ulykker.

Disse veiene prioriteres i Agder:

E18 Tvedestrand- Arendal (Harebakken) 21 km

E39 Kristiansand - Lohnelier 25 km

E39 Vestre skogsfjord-Vigeland 12 km

E 39 Herdalsletta, Lene - Rom 6,2 km

E 39 Flekkefjord - Rogalands grense 18 km

Rv 9 Langevannet - Hægeland 10 km

Rv 9 Kile - Aust Agder grense

Rv 41 Timenes - Senumstad bru 37 km

Fv 42 Stoa (E18) - Blakstad (Fv 151)

Fv 402 Lillesand - Birkenes (hele Rv 402)

Fv 404 Grimstad E18 - Roresanden (Fv 32) 3,4 km

Fv 408 Rykene - Blakstad (hele Rv 408) 12,2 km

Fv 456 Hannevika (E 39) - Langenes 12 km