Aps ordførerkandidat, nå varaordfører, Berit Kittelsen Foto: Odd Inge Uleberg
Sps gruppeleder Eivind Drivenes Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Stina Therese Lorås Hessaa , førstekandidat for De Grønne i Vennesla.

— Ap har flotte målinger og vi kan igjen bli Venneslas største parti. Da skal Ap ha ordføreren. Da er det naturlig at Berit Kittelsen blir ordfører.

Det sier leder i Vennesla Ap, Lars-Jørgen Hauge.

Ap går til valg for å vinne posisjonene som gjør at vi kan få gjennom vår politikk. Selvsagt ønsker vi å vinne ordføreren

Aps ordførerkandidat, nå varaordfører, Berit Kittelsen Foto: Odd Inge Uleberg

Kittelsen er klar. Hun er i dag varaordfører og KrF og Torhild Bransdals nærmeste allierte. Men hun sier politikk handler om å få innflytelse og posisjon til å gjennomføre politikk.— Ap går til valg for å vinne posisjonene som gjør at vi kan få gjennom vår politikk. Selvsagt ønsker vi å vinne ordføreren. Men det er lenge igjen. Mye kan skje, og etter valget skal det forhandles, sier Kittelsen.

- Handler ikke om meg

Etter 16 år, kjemper ordfører Bransdal fire nye år. Hun liker ikke Fædrelandsvennens fokus på personer.

— Valget handler om KrFs politikk, ikke om meg. Vi går til valg på en politikk. Mer er det egentlig ikke å si nå, uttaler hun.

Ti partier stiller liste i Vennesla i år. Det er rekordmange. Både partiet De Kristne og Miljøpartiet de grønne er nye. Hvordan vil det slå ut?

Her kan du se hvem som er kandidater for Ap, KrF, Høyre, Frp, Sp, Venstre, Miljøpartiet de Grønne, Partiet De Kristne, Pensjonistpartiet og SV.

KrF har vært bygdas største parti i flere tiår, men de siste fire fem valgene har Ap gradvis spist seg innpå. Delvis grunnet vekst, delvis grunnet at KrF går tilbake. De siste fire årene har både Ap og KrF åtte hver av kommunestyrets 27 stoler.

- Mer spennende enn på lenge

Sps gruppeleder Eivind Drivenes Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Sps Eivind Drivenes samarbeider med Ap og KrF, og har 20 års erfaring i kommunestyret.— Vi får et åpnere og mer spennende valg enn på veldig lenge i Vennesla. De Grønne kan fort få inn en. De Kristne kan få to. Da er plutselig landskapet veldig annerledes, sier han.

— Bransdal har en sterk stilling, men det er ikke alltid en fordel å ha hatt en posisjon lenge i lokalpolitikken, sier han.

- Skal mye til

Professor i statsvitenskap ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen, tror det skal mye til at Torhild Bransdal ikke får en femte periode som ordfører.

— Langt inn i Ap er Bransdal ønsket som ordfører. Men det er klart at hvis Ap blir største parti, ligger det i politikkens natur at Ap vil kreve ordføreren, sier han.

Han tror ikke de mange småpartiene i Vennesla vil bety mye. Han sier de store, nasjonale trendene slår kraftig inn også ved kommunevalg.

KrF har hatt ordføreren i Vennesla 34 av de siste 40 årene og 26 år sammenhengende. Partiet har hentet støtte både til høyre og venstre.

— Vil ikke KrF gjøre det igjen hvis Ap krever for mye, Hauge?

— Det vet vi etter valget. Men blir Ap størst og KrF faller, bør KrF respektere velgerne. Vi har samarbeidet om eiendomsskatt og kulturhus og en sunn økonomi. Det vil være merkelig hvis KrF, for å sikre ordføreren, innleder samarbeid med partiene som har vært mot dette, sier leder av Vennesla Ap, Lars-Jørgen Hauge.

Høyre vil ha ordfører

Høyres Bernt Slettedal sier KrF ikke bare kan komme til dem.

— Vi var større enn KrF ved stortingsvalget. Er vi største borgerlige parti, bør Høyre ha ordføreren, sier Slettedal.

Krfs gruppeleder, Daniel Bakken, mener det er liten vits i å spekulere:

— Vi har en god liste og Torhild Bransdal er veldig populær overalt i bygda. Vi kommer til å gjøre et kjempevalg som sikrer Torhild fire nye år, sier han.

Varsler klimakamp

38 år gamle Stina Therese Lorås Hessaa er De Grønnes førstekandidat i Vennesla og lover klimavalgkamp.

Det er på høy tid at Vennesla får en mye tøffere klimadebatt. Bygda er konservativ og fokus på miljø og klima er altfor fraværende i politikken og kommunestyret

Stina Therese Lorås Hessaa , førstekandidat for De Grønne i Vennesla.

— Det er på høy tid at Vennesla får en mye tøffere klimadebatt. Bygda er konservativ og fokus på miljø og klima er altfor fraværende i politikken og kommunestyret, sier Lorås Hessaa.Hun tror De Grønne vil appellere til unge velgere, og at partiet vil bli representert i kommunestyret i Vennesla.

— Vi trenger snaut 200 stemmer for å komme inn. Målet er minst to representanter, sier hun.

Lorås Hessaa mener klimapolitikk er viktigere enn hvem som blir ordfører.

— Vi har ikke problemer med å støtte Bransdal videre, men det handler selvsagt om hva slags politikk vi får igjen for det, sier hun.

Lorås Hessaa er 38 år gammel, utdannet ingeniør og ballettdanser og jobber som sauebonde i Hægeland.