— Kommunestyret har til nå sagt nei til posehandel på Hunsøya. Det er ikke sikkert det vedtaket skal stå hogd i stein. Kanskje skal vi tenke annerledes i 2015 enn vi gjorde da papirfabrikken ennå var i gang, sier Robstad til Fædrelandsvennen.

- Ikke opphengt

Valget vil være avgjørende for hvordan bygda skal utvikle seg i tiår framover.

- Åpner du nå for at Tore Gustav Drivenes skal få kjøpesenteret sitt på Hunsøya, slik han ønsker?

— Jeg vet ikke. Kjøpesenter på Hunsøya eller nord i gågata er den største og viktigste lokaliseringssaken vi har hatt på veldig lenge i Vennesla. Valget vil være avgjørende for hvordan bygda skal utvikle seg i tiår framover. Derfor må vi se på alle forslag med friske øyne og ikke være opphengt i gamle vedtak. Men hva som er best, kan jeg ikke si ennå, sier hun.

Solveig Robstad (Ap) får som leder av bygg- og miljøutvalget et helt spesielt politisk ansvar i kjøpesenter-saken. Hun snakker om det viktigste lokaliseringsvalg på veldig lenge. Foto: Kristin Ellefsen

Robstad representerer Arbeiderpartiet og leder bygg— og miljøutvalget. Hun får et helt spesielt ansvar når Drivenes reguleringsplan for Otraparken på Hunsøya skal behandles i vår.God Driv AS og Drivenes vil bygge kjøpesenter og 400 boliger på øya. Den andre storinvestoren i bygda, Ove Svendsen, holder sammen med sønnen Daniel holder på å regulere kjøpesenter nord i sentrum. Svendsen har truet med å droppe sine planer hvis Drivenes får lov på øya.

— Slike meldinger kan ikke vi forholde oss til. Vi må vedta det vi reguleringsmessig mener er best. Drivenes utfordrer dagens regler om posehandel. Svendsen utfordrer høydene i sentrum med sine ønsker om åtte etasjer. Som politikere må vi velge hva vi mener er best for Vennesla, sier Robstad.

Handelslekkasje

Hun synes valget er vanskelig:

Det er enorme muligheter på Hunsøya. Samtidig ønsker jeg en levende gågate og framtid for dagens sentrum

— Det er enorme muligheter på Hunsøya. Samtidig ønsker jeg en levende gågate og framtid for dagens sentrum. Det er umulig å si hvor vi lander. Vi må lese, argumentere, diskutere. Jeg ber hele bygda delta i debatten og sende innspill, sier Robstad, før hun minner om handelslekkasjen:

— Vi har flere hundre millioner i handelslekkasje som kan flagges hjem og skape vekst og nye arbeidsplasser i Vennesla. Hvordan får vi det til best? Det er ikke plass til de store butikkene i sentrum, men får vi de til Hunsøya hvis vi nekter kjøpesenter der? spør Robstad, før hun kommer med enda et resonnement:

La markedet styre?

— Vi kan jo si ja til både Svendsens og Drivenes' planer og la markedet styre. Begge vil bygge innenfor det vi har definert som sentrum av Vennesla. Vi må i alle fall ikke gjøre det til et problem at vi har to investorer som vil satse og bygge i bygda.

Solveig Robstad er arvelig politisk belastet. Hennes far, bestefar og oldefar har alle vært ordførere i Vennesla.

— Det tenker jeg sjelden på, men akkurat nå kjenner jeg litt på de lange linjene. Det er et historisk viktig valg vi som politikere skal gjøre i vår. Greier vi å se langt nok fram. Jeg tror vi alle sammen ønsker å velge det som er best for Vennesla, sier Solveig Robstad.

Advarer mot personvalg

Jeg frykter at kjøpesentersaken utvikler seg mer og mer til et politisk personvalg

Høyres Bernt Slettedal advarer politikerne mot å innføre etableringskontroll i kjøpesentersaken.

— Jeg frykter at kjøpesentersaken utvikler seg mer og mer til et politisk personvalg, hvor politikere velger mellom Tore Gustav Drivenes og Ove Svendsen. Det vil jeg advare på det sterkeste mot, sier Slettedal.

— Det er fantastisk gøy at vi har to som vil satse, men det er også en meget vanskelig sak. Det politiske valget mellom kjøpsenter på Hunsøya eller nord i sentrum kan i praksis bli en etableringskontroll, altså at vi velger hvem vi mener skal få etablere seg. Det må vi unngå, sier Slettedal.

En mulighet, mener han, er at kommunen sier ja til vekst - og at begge får lov å bygge.