— Her vil jeg bare si gratulerer med røykeslutt, kvinner! Dette er fantastisk gledelig, sier Haarr.

Tallene kommer fram i Folkehelseinstituttets ferske Folkehelseprofil for 2014 i Kristiansand kommune. Den viser en nedgang fra 15 til 10 prosent av gravide kvinner som røyker. Og det er langt bedre enn landsgjennomsnittet.

Røykende

Haarr trekker fram det faktum at Sørlandet generelt har ligget høyt på statistikken av antall røykende. I Arendal har antall røykende, gravide kvinner vært i toppen av den norske statistikken.

— En nedgang fra 15 prosent til 10 prosent er reelt sett en nedgang på en tredel, altså 33 prosent. Det viser at kristiansandskvinnene er kloke og forstandige, sier kommuneoverlegen.

Landsgjennomsnittet er på 14 prosent, mens andelen i Vest-Agder er 13 prosent.

Glad

Han er glad at sørlandskvinnene ligger i front i den nasjonale trenden, og at også dagligrøyking blir en stadig sjeldnere aktivitet. Haarr tror tiden er over for restriktive tiltak mot røyking:

— Kampen mot dagligrøyking er vunnet, sier Harr.

Avdelingsleder Randi Andersen ved kvinneklinikken på Sørlandet sykehus bekrefter at hun ser den samme tendensen:

Røyker

— I alle svangerskapsjournaler blir kvinnene spurt om de røyker. Og det er svært positivt at antall gravide kvinner som røyker fortsetter å gå nedover, sier hun. Ved kvinneklinikken i Kristiansand fødes rundt 2000 barn i året.

Hun tror den viktigste årsaken til at nedgangen fortsetter, er at informasjon om skadevirkninger for fosteret har nådd fram til alle.

— Vi ser at de som ikke har klart å slutte, har veldig dårlig samvittighet. Derfor er det også viktig å ha forståelse for at ikke alle klarer det de forstår de burde, sier Andersen.