— Hva er det du sier, er de i gang? Vi har ikke hørt en lyd, sier Morten Frigstad, en av velforeningslederne som var mest kritisk før kommunestyret skulle si ja eller nei til anlegget høsten 2013. > Ingenting er bedre enn å ta feil i en sak som dette.

Flere hundre venndøler signerte opprop mot knuseverket, og det ble snakket om rasering av natur og bomiljø. Knuseverket ligger bak en ås på Drivenes-siden av Venneslafjorden. Beboere i Heptekjerr, Rundåslia, Brandehei og de store bo-områdene på østsiden var redd lyden skulle bære over fjorden.

— Man blir litt giret i sånne situasjoner. Ingenting er bedre enn å ta feil i en sak som dette. Det hadde vært mye verre hvis vi hadde fått rett. Nå er knuseverket vedtatt. Vi måtte bare håpe det fortsetter stille og greit, sier Frigstad.

Ikke én klage

I kommunen har det ikke kommet inn klager.

Her ligger knuseverket til Drivenes Pukk AS. Foto: JAN GRYTTING

Sprenging og veibygging begynte 16. februar. Denne uka ble det sprengt i selve steinbruddet. Det er de siste dagene knust 4000 tonn pukk.Det var Egil Aukland, Christian Mehus og Johan Lid som kjørte maskinene i pukkverket fredag. De har jobbet på plassen en tid, og mener plasseringen er perfekt. Det mener også lederen for anlegget:

— Vi har sjelden hatt så store protester før etablering av pukkverk. Litt rart for jeg har sjelden vært med på en bedre plassering, sier daglig leder i TT Pukk, John Sveinall.

Han blir daglig leder i Drivenes Pukk AS. Pukkverket i Vennesla er halvt eid av Sveinung Stormo og halv eid av TT Pukk.

Anlegget skal etter planen drives i 40 år. Det skal tas ut store mengder stein.

Lunsj må til. Egil Aukland (t.v) fra Mandal, Christian Mehus fra Bygland og Lohan Lid fra Mandal er trioen som for tiden jobber i Drivenes Pukkverk. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Oddbjørn Sagedal var saksbehandler i kommunen og husker godt motstanden.— Det er fint at ingen har merket noe. Vi har ikke fått en eneste klage. Jeg regner med at vi fort ville ha hørt noe, sier Sagedal, som sier knuseverket er viktig for kommunen. Det trengs økt lokal produksjon av grus.

Viktig å være føre var

Morten Frigstad synes ikke det er flaut hvis han og de andre tok feil. Tvert i mot.

— Vi fikk inn krav om knusefri mellom 1. mai og 1. september og på kveldene. Prosjektet ble ekstra kvalitetssikret på grunn av våre protester. Det er bra å være føre var. Det er viktig at slike prosjekter blir så sikre som mulig, sier han.

For tiden pågår en konflikt et annet sted i Vennesla. Leirduebanen på Honnemyr var omstridt. Nå klager en rekke naboer på mye mer støy enn de ble forespeilet.

— Der har du et eksempel på at ting ble verre enn tenkt. Det viser bare hvor viktig det er med folkelig engasjement, sier Frigstad.

4000 tonn er knust de siste dagene. Vennesla kommune har kjøpt det meste. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Han poengterer også at Drivenes knuseverk kan komme til å støye mer etter hvert. Vi er tross alt bare en uke inn i sesong én.John Sveinall bekrefter dette:

— Etter hvert skal vi sprenge noe høyere i terrenget. Da kan det bli litt mer lyd under sprenging og flytting av stein. Men selve knusingen vil ikke høres. Du må slå av all annen lyd, fuglesangen også, hvis du skal høre noe, sier han.

Vil knuse i mai også

Drivenes Pukk har søkt kommunen om å få lov til å knuse 14 dager i mai også. Det betyr at pukkverket allerede i første sesong utfordrer reglene om knusefri periode fra 1. mai til 1. september.

Denne pausen vedtok politikerne som et kompromiss da prosjektet ble godkjent.

— Vi kom litt seint i gang. Derfor ønsker vi å utvide 14 dager, sier daglig leder John Sveinall. Han ser ikke noe problematisk i dette.

Sveinung Stormo, medeier i prosjekter, tror knuseperiodene kan bli utvidet etter hvert, fordi han tror folk blir fornøyd når de oppdager hvor lite støy det blir.

— Det er jo merkelig at det kan knuses midt på Hunsøya sommerstid, men ikke i en dal langt fra folk. Nå har jeg sendt søknad, så får vi se hva de sier i kommunen, sier han.