— Dette er det beste stedet å fiske langs elva. Her er elvebunnen slik at fisken stopper opp, og det er et lett tilgjengelig område langs en elv som ellers har mye tett vegetasjon. Vi får det ikke tilbake igjen slik det var, sier Espen Halvorsen i Søgne og Songdalen elveeierlag.

Det er sprengstein fra fjellsiden på andre siden av E 39 som har falt ut i elva, noe veivesenet ikke hadde regnet med.

— Så fort dette skjedde, satte vi i gang arbeid for å rydde det opp. I første omgang vil vi grave opp steinen, så vil vi få inn en fiskefaglig konsulent til å se på området, sier prosjektleder Kjell Soltvedt i Statens vegvesen.

En gravemaskin jobber med å få vekk all stein fra elven. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Det er lite plass mellom fjellskjæringen og elven. Nå står det en gravemaskin i elven for å rydde opp. Det er snakk om mellom 300-500 kubikk med stein, sier Soltvedt.Fædrelandsvennen har prøvd å kontakte entreprenøren, Risa, for å finne ut hva som forårsaket uhellet, men har ikke fått svar på henvendelsene.

- Alvorlig

Miljøverndirektør Ørnulf Haraldstad hos fylkesmannen var mandag ettermiddag på stedet sammen med veivesenet og elveeierlaget for å se på skaden.

— Dette er alvorlig. Vi har mottatt bekymringsmeldinger fra folk som har sett skaden. Dette er et vernet vassdrag, og det er viktig å ta vare på livet i og rundt elven. Sprengstøvet som kommer fra disse steinene har spisse kanter som er ødeleggende for fiskegjeller. Vi er spesielt bekymret for laksesmolten, som snart begynner å bevege seg ut mot havet. De er ekstra sårbare i denne tidlige fasen av livet, sier Haraldstad.

Han er positiv til at veivesenet var raske med å starte opprydningsarbeidet.

— Når det først har skjedd et uhell er det bra at det ryddes opp, men det er underlig at det ikke er gjort noe på forhånd for å forhindre at dette skjer. Dette er en massiv skade, på en slik skala som vi sjelden ser. Jeg forstår veldig godt sportsfiskernes bekymring, sier han.

Har troen på gjenoppbygging

Halvorsen fra elveeierlaget har troen på at stedet kan bli brukbart for fiske igjen.

— Vi har god erfaring med Statens vegvesen når det kommer til slike saker. Tidligere har de gjort en god jobb med å få i stand en gytebekk her i området, men jeg må si at jeg synes dette var litt uprofesjonelt. Er det vann her begynner fisken å gå opp i mai, sammen med smolten. Vi er også bekymret for forurensingen og eventuelle sedimenter, men det må fagfolk få vurdere. Vi har foreløpig ikke sett noen døde fisk, men vi vil fortsette å følge med om det dukker opp noen, sier Halvorsen.

Utfordrende opprydning

Arbeidet med å få bort all steinen er komplisert. Lastebiler kommer foreløpig ikke til området, da E 39 ble åpnet for trafikk i mandag morgen. Planen var å få området klarert innen torsdag, men det er foreløpig uvisst når dette skjer.

— Vi skal ha et møte med entreprenøren tirsdag formiddag for å finne ut av hva vi skal gjøre, sier prosjektleder Soltvedt.

Miljøverndirektøren lover å følge opp saken videre.

— Vi vil holde kontakt med veivesenet videre. Dette burde vært tatt høyde for, og vi er bekymret for miljøet her, sier Haraldstad.