Prinsesse Ingrid Alexandra begynner til høsten på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua, og prins Sverre Magnus på Montessoriskolen i Oslo. Begge har hittil vært elever ved den offentlige skolen Jansløkka i Asker.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet sier ifølge Aftenposten at kronprinsparet har følgende begrunnelse for skolebyttet: "Vi må som foreldre gjøre de valgene vi mener er best for akkurat våre barn. For prinsesse Ingrid Alexandra er det viktig at hun får en grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke på engelsk".

Ikke begrunnet med sikkerhet

Hagen legger til at familien er takknemlige for de fine årene de har hatt på Jansløkka, der også Mette-Marits sønn Marius har gått.

— Haakon Magnus og Märtha Louise gikk selv på offentlig skole gjennom hele grunnskolen. Hvorfor bryter de den tradisjonen for sine barn?

— Jeg har ikke noe annet svar på det enn det foreldrene sier selv, at de må gjøre det de mener er best for sine barn.

- Er sikkerhetsvurderinger en del av begrunnelsen?

— Slike spørsmål må du stille til politiet. Men sikkerhet har ikke vært en del av denne vurderingen.

Leder for Den Kongelige politieskorte Roy Hagen-Larsen sier:

— De får tilfredsstillende sikkerhet uansett hvor de befinner seg. Dette har ikke noe å gjøre med sikkerheten.

Prinsesse Ingrid Alexandra er ferdig med fjerde klasse, mens prins Sverre Magnus er ferdig med tredje klasse.

SV: - Synd

SVs utdanningspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes er kritisk til at kronprinsparet tar barna ut av den offentlige skolen.

— Jeg synes det er synd. Det hadde vært mye mer i det norske folkekongehusets tradisjon å støtte opp om den norske offentlige skolen. Jeg håper ikke dette er en utvikling der de oppsøker privilegerte posisjoner til ungene sine, sier Fylkesnes. Han er republikaner.

Det koster 81 000 kroner i året for norske barn å være elev på Oslo Internasjonale Skole. For utlendinger er skolepengene på 187 500 kroner, og den videregående skolen koster 150 000 i året. En elevplass på Oslo Montessoriskole koster 25 500 kroner i året.

— Jeg tror de er veldig klar over at det de gjør vil skape oppmerksomhet. De er i sin fulle rett til å gjøre dette, men jeg vil si at kongehuset bør bestrebe seg på å støtte opp om under den norske offentlige fellesskolen, der 98 prosent av alle barn i Norge går. De skal jo være symboler for Norge, og da bør de delta der folk flest deltar.

Ap: - Opp til dem

Arbeiderpartiets Marianne Aasen synes derimot dette er uproblematisk.

— Den ene skolen har et internasjonalt preg, den andre har et alternativt pedagogisk opplegg. At de som foreldre eller andre foreldre velger det, synes jeg ikke er veldig problematisk. Det er opp til dem å velge, jeg vil ikke mene at det er feil eller riktig, sier hun.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sier:

— Jeg ser ingen grunn til å oppfatte dette som et angrep på den gode offentlige skolen i Norge. Selv om kronprinsparet er offentlige personer som selvfølgelig sender signaler gjennom sine handlinger, er de også foreldre som må ta valg på vegne av barna sine. Det kan være mange grunner til at kronprinsparet har valgt denne løsningen, grunner de som familie må få lov til å ha for seg selv.