Det nygifte paret, Sanije Buzoki og Osman Krasniqi, på vei ut av Tinghuset i Kristiansand, sammen med sine to sønner Argjend (t.v.) og Gjenor Krasniqi. Foto: Inger M. Witteveen
Sanije Buzoki kan undertegne vigselsattesten. Egentlig skulle de ha giftet seg for et par år siden, men det passet bedre i år på valentinsdagen. Foto: Inger M. Witteveen
Hele brudefølget samlet foran sal 2: Mentor Selman, Gjenor Krasniqi, Sanije Buzoki, Osman Krasniqi, Arqjjend Krasniqi, Valbona Selmani og Venera Selmani. Foto: Inger M. Witteveen

— Siden jeg er så glad i ham, valgte jeg å markere det på valentinsdagen, sier bruden, Sanije Buzoki (42), og kikker opp på en smilende brudgom, Osman Krasniqi (50).

Så bærer det inn til dommer Ingulf Nordahl som etter et kvarter kan erklære dem for rette ektefolk å være. De er ett av tre par som har valgt å markere valentinsdagen med giftemål i Tinghuset i Kristiansand i år.

— Men det var så vidt vi rakk det, avslører det nygifte paret. Tiden ble knapp. Brudebuketten ble liggende igjen hjemme. Roser, selvfølgelig, på en slik dag. Og damens sko er visst også feil.

— Uff, jeg skulle ha tatt på de hvite, ler bruden.

— Vi stresset litt for ikke å komme for seint, forklarer brudgommen.

Evig din

- Kjærlighet er å godta hverandre som man er, formaner dommer Ingulf Nordahl i Kristiansand tingrett. Det er minutter før Osman Krasniqi og Sanije Buzoki er mann og kone. Foto: Inger M. Witteveen

Paret fra Kartheia traff hverandre for 16 år i hjemlandet Kosovo. De bodde på hver sin side av Priština før de ble truffet av Amors piler. I 1998 kom de sammen til Norge. Begge sønnene, Gjenor (15) og Arqjjend (14), er født her.— Jeg håper vi vil være sammen for alltid, sier bruden. Brudgommen nikker.

— Jeg gjør det som gjør henne glad, sier han.

Etter vielsen bærer det ut til en bedre middag sammen med forloverne Mentor og Valbona Selmani, og deres datter Venera (10). Også de opprinnelig fra Kosovo.

- Hvordan er morgengaven på en valentinsdag?

- Jeg tror ikke jeg fikk noe, humrer Sanije Buzoki, til daglig hjelpepleier ved Vågsbygdtunet, mens brudgommen er renholder i Kristiansand kommune.

Noen bryllupsreise har de ikke rukket å planlegge ennå. Det var først i januar de bestemte seg for å smis i hymnens lenker. Da var bare én dato som gjaldt - 14. februar.

Ringene er endelig på plass. Sanije Buzoki og Osman Krasniqi kan puste ut. Foto: Inger M. Witteveen

Valentine — ikke så nytt som du tror

Den første valentinshilsen er fra 1415. Det skal etter sigende ligge hos British Museum, skrevet av den franske hertugen avOrléanstil sin kone mens hun satt fanget i Tower of London.

Kommersielt ble det først da et valentinskort krysset Atlanteren. Det ga Esther Howland fra Massachusetts en genial forretningsidé i 1847, og kortproduksjon var i gang. Deretter vokste Valentins popularitet i USA. På 1930-tallet lå dagen på andreplass når det gjelder anledninger for shopping, bare danket ut av jula.

Det tok litt lenger tid før det slo an hjemme på berget. Men i 1993 var det så smått i gang.

Men for virkelig lenge siden, sier historien at Pave Gelasius i år 498 bestemte at den 14. skulle være St. Valentins dag. Istedenfor det romerske elskovslotteriet skulle dagen stå i presten og martyren Valentins navn.

KILDE: forskning.no