Harald Furre (H) vil vente med å kommentere. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg har det siste året fått fire helt nye henvendelser. Det dreier seg om mennesker som søkte for sent. De ble avvist fra erstatning selv om de har vært utsatt for både seksuelle overgrep og andre fæle ting mens de var på barnehjem, sier Kleppe til Fædrelandsvennen.

Etter at bystyret i Kristiansand den 21. februar 2007 vedtok sin oppreisningsordning sluttet 27 kommuner og begge fylkeskommunenei Agder seg til ordningen. Arendal og Froland lot være. Det har vært veldig forskjellig praksis i kommunene i Norge rundt erstatning.

Det var Kleppe som tok opp saken og fikk den vedtatt.

149 millioner

247 personer fikk innvilget kommunal erstatning. Agder-kommunene betalte ut til sammen i underkant av 149 millioner kroner til disse.

Erstatningsordningen mottok 421 søknader. 408 søknaderble behandlet.

— Enkelte ble avvist av formelle grunner. Det er lite raust. For enkelte er det svært vanskelig å ta opp disse gamle sakene. Derfor søkte enkelte for sent. Oslo har innsett det og gjenåpnet sin erstatningsordning, sier Kleppe.

  • Enkelte ble avvist av formelle grunner. Det er lite raust. For enkelte er det svært vanskelig å ta opp disse gamle sakene.

Harald Furre (H) vil vente med å kommentere. Foto: Reidar Kollstad

Erstatningsordningen for barnehjemsbarn i Kristiansand varetekt ble «lukket» i 2010. For noen år siden forsøkte Kleppe å få til gjenåpning, slik at de som ikke hadde fått sine saker vurdert skulle få en ny sjanse. Da ble han stoppet i bystyret.— Nå får vi ny ordfører og et nytt bystyre. Da forsøker jeg igjen å få opp denne saken. Jeg regner med at den nye ordføreren vil vise raushet i denne saken, sier Kleppe.

Furre vil vite mer

Påtroppende ordfører Harald Furre vil ikke kommentere saken før han har satt seg inn i den og før han er formelt valgt som ordfører.

— Et viktig punkt kan være om det er kommet til nye argumenter og saksopplysninger utover det vi har visst før. Det kan jeg ikke svare på nå, sier Furre.