— Har du noe du er usikker på opprinnelsen til eller verdien på kan du ta det med deg dine til Konsmo på søndag og få det taksert helt gratis, sier Liv Birkeland, leder i Audnedal historielag.

Styret i historielaget inviterer nemlig til antikvitetsdag, den første i sitt slag. Laget har engasjert Norges største ekspert på antikviteter, Ellen Ørnes, til å forestå vurderingen og takseringen av smått og stort som de fremmøtte har med seg.

Bøker

Ellen Ørnes er blant annet kjent fra TV-programmene Antikviteter & snurrepiperier på NRK og TV3s Skjulte skatter. Hun har også utgitt flere bøker om antikviteter.

— Vi er veldig spent på responsen, siden vi ikke har gjort dette tidligere. Vårt mål har vært å lage et arrangement som kan favne bredt, og som kan være interessante også for folk utenfor kommunen, sier Liv Birkeland.

Selv har hun et gammelt veggskap. Hun regner ikke med at det har særlig stor verdi, men ønsker å få vite hvor gammelt det kan være.

Stort aktivitetsnivå

Audnedal historielag ble etablert for fem år siden, og har et stort aktivitetsnivå. Årlige årsskrift og andre bøker er publisert og ulike temakvelder og turer er arrangert. Nå står altså antikviteter for tur.

— Det trenger slett ikke være veldig gamle ting. Det er nok mange som har små eller store gjenstander som de ikke vet hva er blitt brukt til. Ellen Ørnes har stor kunnskap på mange felt og vil nok kunne tidfeste og vurdere det meste. Men vi har også historielagets egen ekspert til stede, som vil kunne utfylle, særlig på lokale tradisjoner, sier hun.