— Vi ønsker å ta vare på gilaøglen, som er en bevaringstruet øgle, forteller biolog Helene Axelsen i Dyreparken til Fædrelandsvennen.

Foreløpig har søknaden om å innføre øglen, som inngår i et bevaringsprogam i regi av EAZA (European Association of Zoos and Aquariums), blitt avslått av Miljødirektoratet.

Manglende dokumentasjon

Begrunnelsen for avslaget er manglende dokumentasjon av mulige miljøpåvirkninger på mennesker og dyr.

Miljødirektoratet skriver blant annet at «Særlig må direktoratet vurdere hvilke skadevirkninger hold og eventuell rømming kan ha, både for mennesker og for andre arter. Dette innebærer også en vurdering av hvorvidt innførsel kan medføre smitte eller overføring av parasitter til norske arter.«

Klagde på vedtaket

Biolog Helene Axelsen i Dyreparken håper gilaøglen til slutt får komme til Kristiansand. – Det er en flott øgle, så jeg håper jo at det vil ordne seg. Foto: Jarle R. Martinsen

Dyreparken har klagd på vedtaket, og venter nå på svar fra Direktoratet for naturforvaltning.— EAZA har en gilaøgle som er tilgjengelig fra en dyrepark i England. Alle andre papirer er i orden, og vi mangler bare tillatelsen fra direktoratet, forteller Axelsen.

Klagen fra Dyreparken ble sendt 7. april, og ifølge Axelsen tar det normalt fire uker før man får svar. I klagen stiller Dyreparken blant annet spørsmål til hvorfor deres søknad avslås, når arten allerede holdes i Den lille dyrehage på Brokelandsheia.

Finnes på Brokelandsheia

Til Fædrelandsvennen forteller dyreparkansvarlig Nils Harald Reiersen i Den lille dyrehage at de selv ikke opplevde noen problemer ved innførselen av gilaøglen.

— Vi har hatt øgla siden 2009 og fikk ikke avslag på vår søknad om innførsel, sier Reiersen.

Han kan videre fortelle at de ikke har opplevd noen problemer med den giftige øgla.

— Gilaøglen er absolutt giftig, men er samtidig en veldig rolig øgle som gjør vanvittig lite ut av seg. Den ligger helt stille 70 prosent av livet sitt, forteller Reiersen.

- En flott øgle

I den store dyreparken i Kristiansand håper man klagen nå blir tatt til følge.

Rolf-Arne Ølberg. Foto: Reidar Kollstad

— Det er en flott øgle, så jeg håper jo at det vil ordne seg. Vi er med på bevaringsprogrammer for flere pattedyr og noen fugler, og det hadde vært gøy å være med på bevaringsprogrammer for reptiler også, sier Axelsen.

Adresse Tåkeskogen

Faglig leder for dyreavdelingen i Dyreparken, Rolf-Arne Ølberg, sier øglen vil få plass i Tåkeskogen, skulle den få reisetillatelse til parken.

— Den vil få sitt eget terrarium (lukket område eller beholder som simulerer ørken eller savanne, red.anm.) og bli tatt godt vare på. Den er ikke vanskelig å håndtere på en riktig måte, sier Ølberg.

— Øglen fra England er en hann. Om vi får den til parken, tenker vi eventuelt å få en hunn fra et annet sted senere. Da kan vi også være med å bidra til avl, sier Axelsen.