— Det er en veldig lettelse å få flyttet disse gjenstandene herfra. Nå kan de sikres på en forsvarlig måte, sier leder av styret som ivaretar samlingene Jon Røkland og Sylvi Sørensen i Vest-Agder-museet.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Olav Holmegaards lidenskap i å samle historiske gjenstander vil bli kommende generasjoner til glede. Han døde i 1967. Foto: Privat

Allerede som 14-åring begynte Olav Holmegaard fra Holum å samle på gjenstander fra 1700— og 1800-tallet fra kommunene i Mandalen.Dette kom til å prege hele hans liv. Og da han giftet seg med Berte Jakobsdatter Bue tok samlemanien ytterligere fart. De var begge svært interesserte i å ta vare på fortidens gjenstander.

Bygget museet

For egne penger bygget han museet i Marnardal. I 1964 åpnet han stedet med totalt 1441 ulike gjenstander, mynter og tekstiler fra eldre tider. Før han døde i 1967 testamenterte han vekk samlingene og de to bygningene til Mandal kommune.

Siden var museet åpent på sommeren, men bygningene ble dårlig ivaretatt. I 1996 protesterte Bunad og folkedraktrådet på forholdene i lokalene, de var redd tekstilene ville bli ødelagt av fuktigheten. To år etter

Thor Gunnar Hansen i Vest-Agder-museet, styreleder for samlingene Jon Røkland og Sylvi Sørensen i Vest-Agder-museet ser i gjesteboka som forteller at siste besøk av publikum var i 1998. Foto: Jarle R. Martinsen

ble derfor museet stengt.

Myntsamlingen er forlengst plassert hos Myntkabinettet i Oslo, mens tekstilene er på museet i Mandal. Nå blir resten pakket ned og flyttet til Mabergåsen på Lista. Her skal det maganiseres.

— Bygget på Lista er mye mer tilrettelagt for å ta vare på denne samlingen, både hva angår tilpasset temperatur og riktig fuktighet, men også at det plasseres sikkert, sier Sørensen.

Sterk strid

Rundt samlingene har det i mange år vært en sterk strid mellom Mandal kommune som eiere og arvingene. Holmegaard skrev nemlig i sitt testamente: «Bygningene, tomten og samlingene skal utgjøre en enhet og intet må fjernes herfra». Men i 2012 bestemte Justisdepartementet at man kunne se bort fra dette punktet i testamentet.

De to bygningene arvet Mandal kommune fra Olav Holmegaard i 1967 med alt innhold. Hva som skal skje med bygningene nå er uklart. Foto: Jarle R. Martinsen

— I fjor sommer bestemte vi at det nå var på tide at det skjedde før det oppstod skader på samlingen, sier Røkland. Det er høy fuktighet i det gamle museumsbygget, for ikke å snakke om i den gamle tingstuen like ved som også har hatt gjenstandene lagret.

Ikke imponert

Fædrelandsvennen har i flere omganger skrevet om Holmgaards samlinger og striden rundt denne.

Paul Hasund fra Vest-Agder-museet støvsuger gjenstandene før de skal registreres og pakkes. Foto: Jarle R. Martinsen

— Nå bryter Mandal kommune siste rest av det som var hans vilje om at alt skulle forbli i bygget i Marnardal. Det er ikke til å tro, sier familiens talsmann Espen Regevik.Han er ikke imponert over at samlingen flyttes til Lista. - I stedet burde kommunen ha renovert bygningene i Marnardal og sørget for at hele samlingen var samlet slik han ønsket, sier Regevik.

Nå forventer han at familien i det minste får tilbakeført bygningene som nå blir stående tomme.

Ikke bestemt

— Akkurat hva som skal skje med bygningene er ikke bestemt ennå, sier Røkland.

Dette er noen av gjenstandene som står i den gamle tingstuen og som nå skal flyttes til Lista. Foto: Jarle R. Martinsen

Samlingene blir normalt ikke tilgjengelig for publikum.— Det viktige er at samlingene tas vare på for all ettertid. Så håper jeg at gjenstandene som viser hvordan folk levde på 1700- og 1800-tallet kan tas fram for ettertid i ulike sammenhenger, sier Sørensen.