— Norske foreldre syr puter under armene på barna sine og tar dem med på hytta og lange utenlandsturer når de heller burde vært hjemme og jobbet, sier Madsen til Dagsavisen.

Hun mener god råd og økonomisk velstand har ført til at mange foreldre er mer opptatt av nye opplevelser og samvær med venner og familie enn barnas karriere og fremtid. Mange foreldre gjør dermed barna sine en stor bjørnetjeneste, mener Virke-direktøren.

— Mange unge får det de trenger av foreldrene og er ikke avhengige av selv å tjene penger mens de er under utdanning. Foreldrene, på sin side, mener det er viktig at barna skal ha helt fri når de har fri fra skole og studier. Det mener jeg er feil, sier Madsen

Ifølge Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse har det vært en synkende yrkesaktivitet blant norsk ungdom det siste året. Andelen unge som kombinerer deltidsarbeid og utdanning, sank fra 58 til 54 prosent fra første kvartal 2013 til samme periode i år.

Knalltøff kamp

Nylig fortalte Aftenposten om hvordan mange Oslo-ungdommer jakter sommerjobber i månedsvis uten hell. Strømmen av unge svensker til Norge har gjort kampen om sommerjobbene knalltøff. Vanskeligst er det for de norske 17-åringene, ifølge en rapport fra Frischsenteret som kom i 2013. Les: Har søkt over 200 sommerjobber

Hos Nav er det i år utlyst ti prosent færre sommerjobber i perioden januar-april enn i fjor.

— Dette kan tyde på noe høyere konkurranse om jobbene nå. Jeg tror imidlertid vi fanger opp tendenser, men ikke hele bildet, da vi i stor grad videreformidler utlysninger innen reiseliv, renhold og helse- og omsorgsbransjen, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav.

LOs sommerpatrulje overvåker hvert år unges møte med arbeidslivet gjennom sommerjobb.

— Den klassiske sommerjobben er på vei ut, i bransjer som for eksempel restaurant og handel, som er veldig attraktive for unge. Mange bedrifter svarer at de ikke har sommervikarer, men de har unge som jobber deltid. Det er blitt vanligere å bruke deltidsvikarer gjennom året i full tid på sommeren, derfor annonserer de ikke i like stor grad spesifikt etter sommerhjelp, sier ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LO.

Les også:

Unge studerer mer og jobber mindre