— Det er ikke noe gøy. Jeg har mistet to flotte, nye sykler på to uker, sier 11-åringen fra Lund til Fædrelandsvennen.

Sykkeltyveri er ikke det alvorligste politiet holder på med. Men for Brage, hans mor Anette Ropstad og far Kjell Sørgaard er det mer enn ille nok. Betydelig ekstrakostnad, mye frustrasjon og ikke så rent lite ekstraarbeid.

— De to syklene som er borte, har kostet oss 2800 kroner i egenandel og 600 kroner til sykkelregisteret. Hadde vi ikke registrert dem, ville egenandelen vært det dobbelte, forteller far Kjell Sørgaard.

Stjålet ved skolen

— Den første forsvant ved skolen min, Wilds Minne skole, for to uker siden. Den kostet 5000 kroner og var låst, forteller Brage.

Dermed var det bare å dra en ny tur til butikken sammen med pappa. Den nye sykkelen til 4.000 kroner fikk han beholde til torsdag denne uka.

— Den hadde jeg låst med stor, tykk lås utenfor leiligheten i Marviksveien hos mamma. Plutselig var den borte, forteller Brage.

Det hører med til historien at også en tredje av Brages sykler er stjålet. Da han fikk sin første nye sykkel, ga han nemlig sin lille, gamle til en yngre nabo. Den ble stjålet samme kveld.

Bande?

Anette Ropstad tror en bande er på ferde. Hun synes det er rart at nye, låste sykler forsvinner, mens gamle, ulåste får stå. Det mener hun tyder på organisert kriminalitet.

— Det forsvinner store mengder sykler her på Lund. Jeg har snakket med mange de siste ukene som sier de har blitt frastjålet sykler, forteller hun.

Brage kjenner mange på skolen som har vært utsatt for sykkeltyveri. Nå har han fått sin tredje nye sykkel på under tre uker. Den nye koster 1800 kroner. Han og pappa håper en billigere sykkel, uten skivebremser, ikke er så fristende å stjele.

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i Agder politidistrikt forteller om en flom av sykkeltyverier, og han utelukker ikke at bander er på ferde.

De siste årene har politiet mottatt rundt 1000 anmeldelser i året, flest i Kristiansand.

— Sykler stjeles hele tiden, men mange anmelder ikke. Lokale kriminelle, ungdom i faresonen, men også organiserte kriminelle bander fra Øst-Europa står bak. Vi tar sykkeltyver av og til, forteller han.

Noen stjeler en sykkel for å komme hjem fra fest. Bandene fra utlandet går etter dyre, nye sykler de lett kan omsette videre, ifølge politiet.

Store mørketall

Strategisk analytiker, Torgeir Winsnes, i Agder politidistrikt kan ikke svare eksakt på hvor mange sykler som stjeles, han sier tallet er mye høyere enn politiets statistikk.

Den viser at det til nå i år er anmeldt 343 sykkeltyverier i Agder politidistrikt. 207 bare i Kristiansand.

Det er før høysesongen. Juni, august og september er de «store månedene». Da anmeldes mellom 120 og 140 sykkeltyverier i måneden.

Lund og Kvadraturen i Kristiansand er de områdene hvor flest sykler stjeles.

Brage Sørgaard (11) har ett sommerønske:

— At jeg får beholde den aller nyeste sykkelen min.