For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

ARENDAL: — Retten har valgt å tro på hans forklaring. Jeg mener han ikke har noen troverdighet. Flere ganger er 26-åringen fra Larvik tatt i løgn, og så tror plutselig retten helt på ham. Dommen er en stor skuffelse, sier advokat Jonny Sveen som forsvarer 29-åringen fra Tønsberg.

— Larvik-mannen har pekt ut min klient som hovedmannen. Vi anker dommen på stedet og fullstendig, sier Sveen.

— Ingen kommentar, sier 29-åringen fra Tønsberg selv.

Han fikk den strengeste straffen på 14 års fengsel for drapet som skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter. 29-åringen var etterlyst av politiet med navn og bilde og var som sunket i jorda et par måneders tid etter drapet 15. mars i fjor.

Alle de tre vestfoldingene er dømt for drapet på Zia Anwar. Alle de tre har fått lavere straff enn påstanden fra aktor, og må betale erstatning på til sammen 100.000 kroner til hver av Anwars foreldre som oppreisning.

Fire av de fem øvrige tiltalte ble dømt for ulike tilknytningsformer til saken. Den femte, en 27 år gammel kvinne, ble frifunnet.

Retten mener motivet for drapet var kamp om narkomarkedet i Aust-Agder. Den drepte var kjent som en tøff torpedo og pengeinnkrever i narkomiljøet.

Tre års rabatt

26-åringen fra Larvik får tre års strafferabatt for å ha tilstått og lagt kortene på bordet. Aktor påstod også tre års strafferabatt.

— Han startet mishandlingen som førte til at Anwar senere døde, står det i dommen om 26-åringens rolle.

Hadde han vært mer passiv i voldutøvelsen, ville han trolig fått større strafferabatt.

26-åringen fra Larvik møtte ikke i Aust-Agder tingrett i går, fordi han var syk. Han hadde et tøft kjør mot seg under rettssaken.

Det er også lagt vekt på i dommen at han har utsatt seg for faren for hevnaksjon ved å forklare seg også om de andres rolle. Dette skal være fordi 26-åringen vil begynne et nytt liv.

Skuffet

26-åringens forsvarer, Ole Rasmussen, sier dette om dommen:

— Vi er skuffet over at tingretten mener de har gjort seg skyldig i drap. Det prosederte jeg på i retten. Likevel er jeg fornøyd med at min klient blir trodd. Han burde fått mer strafferabatt enn tre år. En tredjedel burde det vært gitt i avslag etter det han har bidratt til å løse denne saken, sier Ole Rasmussen.

30-åringen fra Tønsberg som er utpekt som hjernen bak mishandlingen av Anwar, ble dømt til seks års fengsel. Han sier dette til Fædrelandsvennen:

— Det er en fullstendig uriktig dom. Retten har helt sett bort fra det som er saken, nemlig at vi skulle passe på jenta. Det var derfor vi var dere nede. Her har retten vurdert feil, sier 30-åringen, som vekslet flere hoderystende blikk med den dømte hovedmannen da dommen ble lest opp i går formiddag.

Lakkerne medvirket

De to billakkererne ble også dømt i tråd med tiltalen, men til lavere straffer enn aktor la ned påstand om. Begge anker sine dommer. Også en 31-åring fra Arendal ble dømt.

Aktor statsadvokat Stina Sveier Nielsen, sier dette om dommen som var noe mildere enn hennes påstand for sju av de åtte tiltalte:

— Vi må gå gjennom dommen og vurdere innholdet. Så får vi se om det blir anke. Det er for tidlig å si foreløpig, sier Sveier Nielsen.

svein.versland@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.