KRISTIANSAND: — Det kan fort skje at bilder misbrukes, medgir Hilde Sundstøl, eier av sju barnehager i Kristiansand, til Fædrelandsvennens nettavis.

Hun støtter Datatilsynets oppfordring om å tenke seg om to ganger før bilder av barn legges ut på internett.

— Å legge ut bilder av barn på nettet kan få dramatiske konsekvenser. For de med pedofil legning kan nettsidene være attraktive, sier informasjonssjef i Datatilsynet, Ove Skåra, til Stavanger Aftenblad.

En opptelling Fædrelandsvennens nettavis har gjort, viser at 53 av de totalt 129 barnehagene i Kristiansand har nettsider. Alle de 31 kommunale barnehagene har egne sider på Kristiansand kommunes hjemmeside.

Det er i utgangspunktet ikke lov til å ta bilder av barna uten at foreldrene har samtykket. Skåra oppfordrer foreldre til å engasjere seg aktivt i barnehagenes samarbeidsutvalg. Han mener det er viktig å være bevisst på hvilke bilder dom blir lagt ut, og minner om at foreldre når som helst kan be om å få fjerne bilder av sine barn - selv om de har godkjent nettbilder.

— Pedofile er ikke bare ute etter nakenbilder, men også bilder av lettkledde barn. Det er derfor dette er så vanskelig. Men det beste er å ha en bevisst holdning før en legger ut bildene. Når bildet er digitalisert, kan det hjelpe lite å tilbakekalle det, sier Skåra.

På noen av nettsidene til barnehagene i Kristiansand finnes det bilder av sommerkledde barn. Flere av barnehagene, deriblant Hilde Sundstøls sju barnehager, har imidlertid passordbeskyttede bildegalleri. Mange nøyer seg også med å bare publisere bilder hvor bygninger og barn ses på avstand.

— Foreldrene er takknemlige for at vi ikke publiserer bilder fritt på nettet. Bruk av passord er trygt og godt for alle parter. Vi har hatt passord hjemmesiden vi laget siden for ett år siden, og skifter passord ofte, sier Hilde Sundstøl.