I formiddag har lederen av NRKJ Sørlandsklubben, Hilde Skarvøy Gjestland, trukket seg, og et av medlemmene i fagforeningen har meldt seg ut i protest mot klubblederen.

Det var fredag dramatikken begynte i Bernanders filial på Tangen i Kristiansand. Da sendte redaksjonsklubbens ledelse ut en resolusjon som kritiserte Mediehøgskolens tilsettingsreglement i forhold til homofile, samboere og skilte.

Det vakte sterke reaksjoner i redaksjonsklubben at saken hverken var formellt behandlet i styret eller på medlemsmøte.

Derfor ble redaksjonsklubben ved NRK Sørlandet samlet til et hasteinnkalt oppvaskmøte mandag morgen. Bakgrunnen var sterk misnøye med at klubblederen på vegne av klubben stilte seg bak en resolusjon der NRKs ledelse oppfordres til å bryte samarbeidet med Mediehøgskolen Gimlekollen om utplassering av studenter. Resolusjonen ble sendt ut fra samtlige fagforeninger ved NRK Sørlandet, NRK Østfold og NRK Østafjells fredag.

I følge Journalisten.no beklaget et flertall på medlemsmøtet at uttalelsen om å bryte samarbeidet med Gimlekollen gikk ut med klubben som en av avsenderne.

– Jeg oppfatter med dette at medlemsmøtet tar avstand fra resolusjonen, og betrakter det som en mistillitserklæring. Derfor tar jeg konsekvensen av dette og trekker meg med øyeblikkelig virkning, sier klubbleder Hilde Skarvøy Gjestland til Journalisten.

Hun understreker at hennes umiddelbare tolkning av vedtaket er at medlemsmøtet ikke slutter seg til innholdet i resolusjonen. Dette avviser imidlertid klubbstyremedlem Lars Helge Rasch, som var blant initiativtakerne til dagens medlemsmøte.

– Medlemsmøtet mente ikke noe om innholdet. Det folk reagerte på var formalitetene og framgangsmåten da klubblederen på vegne av klubben sluttet seg til fagforeningene som står bak resolusjonen, sier Rasch til Journalisten.

Rasch bekrefter at et av medlemmene har meldt seg ut av NRKJ Sørlandsklubben, som følge av uenighet om måten klubbledelsen har behandlet saken på.

"Saken har ikke vært behandlet på medlemsmøte eller styremøte i NRKJ Sørlandsklubben og det er dermed intet formelt til grunn for at NRKJ Sørlandsklubben kan stille seg bak resolusjonen. Det er flertallets klare oppfatning at resolusjoner skal behandles på en skikkelig måte og protokolleres som et flertallsvedtak. Det har ikke skjedd i denne saken". NRKJ Sørlandsklubben kan på dette grunnlag ikke stille seg bak innholdet i resolusjonen fra NRK-klubbene i Drammen, Tønsberg, Porsgrunn og Fredrikstad, heter det i vedtaket på medlemsmøtet.

Klubbleder Hilde Skarvøy Gjestland deltok ikke på dagens oppvaksmøte. Overfor Journalisten oppga Gjestland i forkant at hun ikke var blitt informert om møtet, og at hun heller ikke hadde anledning til å delta. Overfor klubben skal Gjestland etter det Journalisten forstår ha begrunnet sitt fravær med andre arbeidsoppgaver.

Ifølge Lars Helge Rasch er det ingen fungerende nestleder som kan rykke opp og overta lederjobben i NRKJ Sørlandsklubben. Klubbstyret må derfor konstituere en leder, men det er usikkert når det kan skje, skriver Journalisten.