VALLE: Kåre Lerum i Sogndal eier landets eldste konserveringsfabrikk for bær og frukt. Aldri i bedriftens 98-årige historie har eierne opplevd så lite råvarer fra norsk natur.— Det er et sorgens kapittel. Ingen gidder å plukke bær for produksjon lenger. De få som plukker bruker det i heimen, sier Lerum til Fædrelandsvennen.Behovet på 1000 tonn skogsbær årlig får han dekket via import fra Sverige og Finland. Der er det langt mer skogsbær og molter enn i Norge.Lerum er tross alt glad for at han får tak i bær fra Skandinavia og ikke må hente dem i Kina, Russland eller andre steder. Men plukkerne har også svensker og finner problemer med å få tak i. - I år kommer det flylaster med bærplukkere fra Thailand til Sverige. Svenskene gidder ikke å plukke og øst-europeerne gidder ikke lenger de heller, nå som de har fått smaken på EU. Øst-europeerne har blitt kravstore, de også, sier Kåre Lerum.johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no