JAKARTA: – Vi regner med at det nå er omkring 1.000 døde på Nias, sier Erni Ginting, talsmann for katastrofesenteret for Aceh og Nord-Sumatra, til nyhetsbyrået Reuters.

Jordskjelvet, som ble målt til 8,7 på Richters skala, skapte panikk for en ny katastrofal flodbølge i en rekke land i Asia. Skjelvet var sentrert utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra.

Jordskjelvet i Asia har ikke rammet nordmenn, og Utenriksdepartementet avviklet derfor tirsdag morgen krisetelefonen som ble aktivert for de pårørende.Lederne i Utenriksdepartementets kriseteam samt feltkriseteamet ble varslet kort tid etter at meldingen om jordskjelvet gikk tidlig mandag kveld. Kriseteamet var samlet i UDs lokaler mandag kveld. Det er 15 personer tilknyttet kriseteamet og ti personer knyttet til feltkriseteamet som kan rykke ut på kort varsel.

– Ved midnatt var det klart at skjelvet ikke utløste noen tsunami, og ingen nordmenn ble skadd som følge av jordskjelvet. Likevel opprettholdt vi styrket beredskap. Kriseteamet har stått klart helt til i dag morges, sa informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i UD til NTB ved 8-tiden tirsdag.

Tirsdag morgen kunne departementet avvikle den forsterkede beredskapen.

– Krisetelefonen vi satte opp for de pårørende har ikke hatt særlig stor pågang i løpet av natten, og derfor avvikler vi den. Pårørende kan imidlertid fortsatt ringe til UD på våre ordinære numre, sier Bergesen til NTB.

Han tror pågangen fra folk har vært mindre enn ventet fordi de selv har hatt anledning til å ta direkte kontakt med sine pårørende i de rammede områdene. Mediene har dessuten rapportert fyldig underveis, turoperatørene har stått klare med tiltak og UDs egen beredskap har vært styrket, påpeker Bergesen.

De norske reiseselskapene har for tiden 700 turister i Thailand. I tillegg er det et ukjent antall nordmenn som har reist til Thailand med rutefly.

(©NTB)