Kristiansand: Opplysningen om hvor mange våpen som ble tatt, blir holdt tilbake av hensyn til etterforskningen. Men politiet sier til NTB at det er vanlige våpen i Heimevernet som er stjålet fra lageret – AG3-er, pistoler og ammunisjon.

Våpentyvene forsvant trolig i en båt.

– Vi kan ikke være sikre på noe, men vi mener det er stor sannsynlighet for at gjerningspersonene har brukt båt, sier politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt til NTB.

Natt til lørdag brøt noen seg inn i nabobunkeren til våpenlageret, omtrent nøyaktig et døgn før det andre innbruddet, og begge ganger ble det brukt vinkelsliper for å komme seg inn i bunkerne. Bunkeren som det ble gjort innbrudd i natt til lørdag, inneholdt imidlertid bare feltutstyr. Politiet er temmelig sikre på at det er de samme gjerningspersonene.

HV-våpen

Våpenlageret tilhørte tidligere Heimevernet i Kristiansand, men administreres nå av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

– En del av våpnene på lageret tilhører Heimevernet, sier oberstløytnant Stein Borgersen, leder av Agder Heimevernsdistrikt, til NTB.

Bunkerne var godt sikret.

– De er laget av stein og dekket av jordvoller. Det var et godt sikret lager med pansret stål i dørene, doble låser, alarm og rutinemessig vakthold. Så det skal litt til for å komme seg inn der, sier pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvarsstaben til NTB.

Væpnet

Væpnede tjenestemenn rykket ut etter at politiet fikk meldingen om innbruddet i våpenlageret klokka 2.43 natt til søndag.

– Vi tok dette svært alvorlig og rykket tungt ut med væpnede folk, sier operasjonsleder David Stamnes i Agder politidistrikt.

Krimteknikere undersøkte søndag åstedet. De har sikret spor, og begge nettene er det brukt hunder. Disse har ifølge Stamnes vært til god hjelp, uten at han vil si noe om hva de har funnet.

Agder politidistrikts avdeling for organisert kriminalitet er koblet inn i saken, men politiet vil ikke si om de har spesielle miljøer i kikkerten.

Turområde

Bunkerne ligger i et svært populært turområde for kristiansanderne.

– Området er gjerdet inn, og en bom stenger veien som fører fram til bunkerne, men det er ikke vanskelig å ta seg inn for uvedkommende, sier Stamnes.

Politiet tror tyvene har tatt seg fram til fots det siste stykket.

– Motivasjonsfaktoren må ha vært høy, siden de kom tilbake to netter på rad, sier Stamnes.

Området på Flekkerøya har tidligere vært brukt til militære formål, men Forsvaret er nå i ferd med å legge ned aktiviteten der.

De to bunkerne som ble brutt opp, ligger to-tre hundre meter fra sjøen og omkring 1 kilometer fra nærmeste bebyggelse. Politiet foretok søndag en rundspørring i nærområdet og i havner i distriktet for om mulig å kartlegge våpentyvenes bevegelser.

Alle biler i området ble også stanset søndag morgen.

Rutinegjennomgang

Etter det store våpentyveriet på Jørstadmoen i august i fjor, og et forsøk på innbrudd i en militær ammunisjonsbunker, satte Forvaret i gang en gransking av sine sikkerhetsrutiner.

– Beredskapen ved våre lagre er helt avgjort høyere som følge av det som er skjedd. Vi gjennomgår på nytt rutinene ved hver enkelt militærleir, både når det gjelder vaktsystemet og hvordan vi oppbevarer nøkler og slikt, sa informasjonssjef Stein-Gunnar Bondevik i Hærens styrker den gang til NTB.

Ifølge Dag Aamoth er dette en sak som fortsatt er under arbeid i Forsvaret. Hva som er årsaken til at det ikke ble satt opp vakthold etter det første innbruddet i helga, vil han ikke spekulere i.

– Det er jo alarmer i bunkerne, og gjentakelsesfaren ble trolig vurdert, sier Aamoth.