FARSUND:

I september 2002 overtok Lista Flypark AS hele flystasjonområdet på Lista for en salgssum på 3,5 millioner kroner. Samtidig mottok selskapet nær 14,5 millioner kroner i kompensasjon fra selgerne Skifte Eiendom. Lista Flypark AS fikk med andre ord 11 millioner kroner netto fra Forsvaret for å ivareta flyplassen.

Så langt har Lista Flypark AS ifølge Farsunds Avis investert 9,6 millioner kroner av kompensasjonsbeløpet på flystasjonområdet. Blant annet har Lista Lufthavn AS (LILAS), som står for den operative delen av det som har med selve flyplassen å gjøre, fått utbetalt 5,3 millioner kroner.

Skulle Forsvaret takke ja til tilbudet, vil de i realiteten ha brukt 29 millioner kroner netto på salg og tilbakekjøp av flystasjonområdet.

Forsvarsbygg har i en egen internrevisjon av saken kommet med hard kritikk mot Skifte Eiendom. Til tross for dette har den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet, både ved minister og statssekretær, gitt eiendomsselskapet sin fulle støtte omkring salget.

Riksrevisjonen ser på saken. Også Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité har stilt kritiske spørsmål til forsvarsministeren om salget.

Det var militær aktivitet fram til sommeren 1996 på Lista flystasjon.

Flystasjonsområdet er på 5000 mål, og består blant annet av 25.000 kvadratmeter med bygningsmasse.

Området ble i 1999 verditaksert til 233 millioner kroner.

tom.arild.stole@fedrelandsvennen.no