Bykle: — Vi har 12-15 mannskaper fast på hytta vår her på Hovden. Vi har en ambulanse og to snøscootere - pluss at vi har over tjue kursdeltakere her denne helgen, sier kursleder i Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps, Martin Hauge (25), til Fædrelandsvennen.

Beredskapen er god. Men den skal bli enda bedre. Fra onsdag til søndag holdt Vest-Agder Røde Kors laglederkurs på Hovden, deretter fulgte noen dager med grunnkurs for menige mannskaper.

Da laglederkurset dro innover mot Sloaros på leting etter to «savnede» personer fredag, var det typisk «gå-seg-bort-vær.» Det ene øyeblikket skinte sola og skapte påskestemning. Noen minutter senere feiet kuling og snøfokk over Hovden slik at man fikk mest lyst til å rømme inn i hyttene.

Sloaros

Rømme inn i hytter og hus skulle så visst ikke deltakerne på laglederkurset til Røde Kors. De skulle først langt inn i fjellet for å finne to «savnede» personer, gi dem førstehjelp, varme dem og gi beskjed til scooterpatruljene om å hente dem - før de selv skulle nattorientere seg inn til Sloaros.

— Vi trener på skredsøk, skredledelse, lederteori, fjellvett, turvett, bruk av samband, GPS, kart og kompass, forteller Martin Hauge.

— Målet er at dette skal bli et fast ukekurs på Hovden, sier han.

Sist Vest-Agder Røde Kors hadde laglederkurs på Hovden var i 2001. I mellomtiden har de hatt en øvelse på Bortelid og en på Ljosland.

Flinke turister

Martin Hauge er dreven innen hjelpekorpset. Helt siden han var 17 år har han vært fast på Hovden i vinter- og påskeferiene. Hauge synes folk er blitt flinke til å ta vare på seg selv. Likevel hender det hver ferie at de må ut på en leteaksjon eller flere.

Hver dag har hjelpekorpset minst ei snøscooterpatrulje ute i fjellet. Det hender rett som det er at skiløpere ser surt på dem, selv om røde kors-merket er synlig.

Underlig, synes Martin Hauge. De er jo der for skiløpernes sikkerhet.

Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps assisterer også skipatruljene i Hovden Skisenter.

Ingen medisiner

— Selvsagt forekommer det en del bruddskader i knær, håndledd og ankler. Men heldigvis er folk blitt flinkere til å bruke hjelm og håndleddbeskyttere i alpinbakken, sier Hauge.

I løpet av ei hektisk vinterferieuke dukker det gjerne opp et hundretalls mennesker på Røde Kors Hytta som ber om paracet og lignende. De blir henvist videre til lege eller medisinutvalg siden hjelpekorpset ikke har medisiner på lager.

— Men vi kan tilby mye annen hjelp. Her er både sykepleiere, sjåfører, håndverkere og andre dyktige folk blant oss, sier Martin Hauge.

johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no