LILLESAND: 20.september i fjor ringte mannen inn en bombetrussel mot et SAS-fly som skulle til København. Han kontaktet Dagbladets nyhetsredaksjon og fortalte at det var plassert en bombe på SK 463 til København.

Telefonsamtalen fant sted en drøy halvtime før flyet skulle lette. Flyet ble stående på bakken i fem timer før terroralarmen kunne avblåses, skriver Agderposten.

— Husker ikke

Da saken nylig var oppe for retten forklarte lillesanderen at han siden vårparten 2005 har hørt to stemmer i hodet sitt. Den ene stemmen skal ifølge mannen gi ham befalinger.

I Aust-Agder tingrett forklarte han at den siste han husker fra denne dagen var middagen på en kinarestaurant i Grimstad, samt "et glimt av en kvinnestemme" i Dagbladet.

Psykisk syk

48-åringen har ifølge Agderposten flere ganger vært innlagt på psykiatriske institusjoner. Retten la vekt på mannens psykiske tilstand og gjorde fengselstraffen på seks måneder betinget.

— Tilstanden hans er varig og uten utsikter til bedring i særlig grad, skriver sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy i dommen.

Rammer mange

Dommeren understreker imidlertid at bombetrusler mot fly er et alvorlig forhold, hvor allmennpreventive hensyn veier tungt.

— Trusselen fikk alvorlige følger for alle passasjerene som ikke kunne fly den dagen, og for SAS. Flyselskapet hadde store utgifter ved gjennomsøk av fly og bagasje og ved at trafikken ikke kunne avvikles som forutsatt, skriver Bjørnøy.