Juryen har i 2006 bestått av:

Sven Mollekleiv, styreleder i Frivillighet Norge

May-Helen Molvær Grimstad, leder av Familie— og kulturkomiteen på Stortinget

Guro Ødegård, forsker ved NOVA

Marie Simonsen, politisk redaktør, Dagbladet

Sven Nordin, skuespiller

Stian Slotterøy Johnsen (Frivillighet Norge) har vært sekretær for juryen.

Juryen har i år vurdert 18 kandidater fra de ulike fylkesjuryene til Frivillighetsprisen. Kun Telemark fylkeskommune har ikke fremmet noen kandidat denne gangen.

Innledningsvis vil juryen understreke at den har vurdert 18 meget verdige kandidater. Mangfoldet blant kandidatene gjenspeiler bredden i frivilligheten. Interessepolitisk arbeid for svake grupper, dialog og møte mellom generasjoner og mellom mennesker med ulik kulturell bakgrunn, overføring av tradisjoner innen håndverk, innsats for kulturlivet og kulturarven, støtte til enkeltpersoner i en vanskelig situasjon, drivkraft innen idrett, bearbeiding av områder for friluftsliv og tilrettelegging av aktivitet for utsatte grupper i samfunnet. Alt dette – og mye mer – står årets kandidater for.

Alle kandidatene legger ned en frivilig innsats langt ut over det som er vanlig. Gjennom denne innsatsen har de bedret hverdagen for mange medmennesker, og de står også fram som forbilder og inspiratorer for andre. De gir frivilligheten et ansikt og viser oss hvor mye fattigere samfunnet vårt hadde vært uten den frivillige innsatsen.

Å bli nominert videre fra sin fylkesjury er i seg selv en ære og den nasjonale juryen ser på alle de 18 kandidatene som vinnere.

Like fullt er det juryens oppgave å velge ut én verdig mottaker av årets nasjonale Frivillighetspris. Juryen legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å finne en kandidat som skiller seg ut fra de andre. Juryen har i sin vurdering tatt hensyn til at prisvinnerne over flere år skal demonstrere bredden og mangfoldet i den frivillige innsatsen.

Etter nøye vurderinger av samtlige kandidater har en enstemmig jury gått inn for å tildele den nasjonale Frivillighetsprisen 2006 til Omvisergruppa ved Stiftelsen Arkivet, Kristiansand.

Stiftelsen Arkivet ble etablert i 1998 og er et senter for fredsarbeid, menneskeverd og samfunnsforståelse som huser flere organisasjoner. I tillegg er det bevart en Gestapokjeller slik den var under okkupasjonen. Den fungerer som et museum og viser historien fra andre verdenskrig.

Omvisergruppa er en del av Venneforeningen til Stiftelsen Arkivet. Gruppa består av 25 personer, hvorav de fleste er pensjonister. Innsatsen de yter frivillig som omvisere i museumet utgjør 6 årsverk. De møter 10 000 besøkende i året, hvorav 6 000 skoleelever.

Fylkesjuryen i Vest-Agder uttaler blant annet: ”Vår begrunnelse er selvfølgelig for den store frivillige innsatsen omviserne gjør, men det er også fordi de formidler holdninger vi vil gi videre til andre – ikke minst til ungdommene. Det blir også et møte på tvers av generasjoner – en møteplass vi har for få av i dag. Omviserne har i høyeste grad en overordna ideologi for sitt engasjement.”

Det ligger i frivillighetens natur at ingen kan forvente eller kreve frivillig innsats. I forhold til omviserne blir dette ekstra tydelig. Hvem kan forvente at en gruppe pensjonister skal stille opp dag etter dag for å vise folk rundt i en kjeller? Likevel legger denne gruppa ned et enormt frivillig arbeid – ut av ren og skjær idealisme. Den nasjonale juryen berømmer omfanget av den frivillige innsatsen som utføres av omviserne.

Stiftelsen Arkivet har på få år utviklet seg til å bli et stort senter med 17 ansatte. Bygget huser i tillegg til stiftelsen en rekke organisasjoner. Juryen har lagt vekt på at omvisergruppa dermed er del av et fellesskap med samarbeid på tvers som har både lokale, nasjonale og internasjonale forgreninger.

Profesjonalisering og samspillet mellom frivillige og profesjonelle er en utfordring for frivilligheten. Juryen har lagt vekt på hvordan omviserne har funnet sin plass i et samspill med de ansatte ved Stiftelsen. Når frivillige og ansatte styrker hverandre gjensidig blir resultatet optimalt. Omviserne er et strålende eksempel på hvordan frivillig innsats tilfører en merverdi i forhold til arbeidet til profesjonelle. Slik viser årets prisvinner vei – ikke bare i historien, men også inn i frivillighetens framtid.

Juryen har også lagt vekt på at gruppa representerer en av få møteplasser mellom generasjonene. Fokuset på samarbeid med skolen lar nye generasjoner ta del i de eldres erfaringer, ikke som et kapittel i historiebøkene, men gjennom personlige møter. Juryen mener at vi som samfunn bør dyrke fram flere slike møteplasser.

Til slutt har juryen lagt avgjørende vekt på innholdet i budkapet som formidles av omvisergruppa. Besøkende i museumet får ikke bare en øyevitneskildring av krigshistorien, men opplegget er basert på at erfaringene fra historien settes inn i en dagsaktuell sammenheng. Kampen mot okkupasjonsmakten knyttes på denne måten til kampen mot diskriminering i dagens samfunn.

Omviserne ved Stiftelsen Arkivet er unike ildsjeler som ønsker å gjøre verden bedre ved å overføre sine livserfaringer på nåtiden. De er også flotte rollemodeller for både unge og gamle.

Budskapet om internasjonal humanitær rett, menneskerettigheter, fred, forsoning og motsand mot alle former for fremmedfrykt og diskriminering er høyaktuelt også i dag og kan ikke gjentas for ofte.

Juryen mener at omvisergruppa ved Stiftelsen Arkivet er en verdig vinner av den nasjonale Frivillighetsprisen 2006!