Oslo : I forslaget til statsbudsjett vil regjeringen bevilge 700 millioner kroner for å starte Kultur for læring, reformen av grunnskolen. Det satses på en videreføring av utdanningsminister Kristin Clemets (H) ordning med demonstrasjonsskoler, dessuten er det i forslaget lagt inn rom for å starte kompetanseutviklingen innen grunnskolen.

De som slår seg ned i Finnmark eller Nord-Troms etter endt høyere utdanning kan fra 2005 få en kraftig økning i beløpet som årlig ettergis av lånet fra Statens lånekasse.

– Regjeringen foreslår å øke det maksimale årlige avskrivningsbeløpet i ordningen fra 16.500 til 25.000 kroner, varsles det i statsbudsjettet.

En rekke nye skolebygg skal igangsettes innen høyere utdanning. Dette gjelder for Norges musikkhøgskole, Høgskolen i Nesna og studiesenteret i Bergen.

Innen forskning skal det fortsatt satses på havet, medisin og helse, IKT og skjæringsfeltet mellom miljø og energi. Bevilgningene til forskning i 2005 foreslås øk til anslagsvis 14,2 milliarder kroner, en økning på 375 millioner kroner sammenlignet med i fjor. (©NTB)