Slik også i vinens verden. Vi har lett for å glemme at, spesielt i Europa, så produseres svært mye av vinen vi drikker av såkalte kooperativer.

Dette er sammenslutninger av selvstendige bønder. I sin spede begynnelse i de første årene av forrige århundre, var kooperativer en organisasjonsform som var klart sosialistisk inspirert. Sammen skulle man dyrke jorden, og rettferdig skulle man fordele gevinstene. Selv om kooperativene — akkurat som den sosialistiske tanken - er på retur, skal man likevel være klar over at det produseres enorme mengder vin på denne måten. I Frankrike regner man med at halvparten av all vin som produseres i landet kommer fra kooperativer. I Italia er det samme tallet 40 prosent, mens det i Spania kommer opp i 60 prosent.

Tradisjonelt har ikke kooperativer vært en organisasjonsform som framelsker kvalitet. I likhetstankens ånd fikk alle som leverte druer til kooperativet samme pris per kilo, uansett kvalitet på druene. Systemet oppmuntret dermed til å få mest mulig ut av vinstokkene, som regel med katastrofale følger for vinkvaliteten. Men i en tid med stadig sterkere fokus på kvalitet, og med stadig større betalingsvilje for gode viner - og tilsvarende nedgang verden over i konsumet for billig og dårlig vin - har også kooperativene endret strategi. De er blitt kvalitetsorienterte, og ikke minst markedsorienterte.

Derfor får vi i dag også til dels glimrende viner fra kooperativer. Noe vi ser et godt eksempel på i produsenten La Chablisienne, som kun produserer chablis, denne berømte hvitvinen fra midtfrankrike. Dette er en enorm produsent. Mens for eksempel Michel Laroche - en annen stor produsent i Chablis - årlig lager 500.000 flasker, lager La Chablisienne nesten seks millioner. Likevel påstår den franske vinguruen Michel Bettane at La Chablisienne uten problemer kan hevde å være det beste kooperativet i Frankrike. Det er ingen dårlig attest.

I dag tester vi en rekke av kooperativets viner, og konklusjonen er soleklar: Dette er meget gode, til dels strålende viner. Stilen er ikke den strammeste eller mest mineralske, men for mange vil det bare være et pluss. Det viktigste er at vinene er trofaste mot drue og område, og de smaker ekte chablis, slik ingen andre hvitviner i verden smaker.

Bourgogne Chardonnay

Nr.: 46387

Pris: 419,90

Kvalitet: 83 poeng

Pris/kvalitet:

Jeg har tidligere anmeldt denne vinen, da i flaskeutgaven. Som vanlig er ikke bokseutgaven helt på høyde, selv om dette fremdeles er en strålende vin i det rimeligere segment. Bokseutgaven er fruktigere enn flaskeutgaven - dufter og smaker av grønne epler og sitrus - og mangler det mineralske preget (kalk og sjø) som vi finner i flaskeutgaven. Likevel er dette en av de aller beste hvitvinene i boks for tiden, noe vi også må betale for. Drikk den i løpet av høsten, gjerne til en blåskjellgryte.

Cuvee Speciale por Best Buys 1995

Nr.: 46665

Pris: 369,90 (magnum)

Kvalitet: 89 poeng

Pris/kvalitet:

Dette er en vin som nesten gjør det overflødig å ha egen vinkjeller. For her kommer en nesten 10 år gammel vin som ikke koster så mye mer enn det en standard chablis ville ha kostet. Best av alt er at dette er en perfekt chablis, dog i den noe enklere klassen. Typisk duft av kalk, sjøvann og grønne epler, samt et svakt preg av honning. Fyldig og rund, med lav syre, men likevel mer enn nok til at totalinntrykket er friskt og lett. Lang og fruktig ettersmak, som også slutter av med et strammere, kalkaktig preg. En storsjarmør, en vin som alle som er bare litt glad i vin vil elske, og - i magnumflaske - en vin som vil skape et naturlig midtpunkt i et hvilket som helst selskap. En 10 år gammel, topp chablis til 175 kroner ,flasken skal man ikke klage på. Magnumflasken er en skikkelig højdare i et hvert selskap.

Chablis Vielles Vignes 1998

Nr.: 30841

Pris: 219,90

Kvalitet: 89 poeng

Pris/kvalitet:

Dette er intet mindre enn en strålende vin, men nå er også prislappen blitt heftigere. Her kombineres mykhet med det særpreget vi forventer fra viner som kommer fra det spesielle jordmonnet i Chablis. For denne vinen simpelthen oser av kalk og sjø, nesten slik at det dufter østers. Samtidig har vinen innslag av dufter som spenner så vidt som fra grønne epler, via smør til bivoks. Fyldig og rik i munnen, masse smak av grønne epler og lime, en flott integrert syre som sparker til i ettersmaken, og som forsterker den intense avslutningen dominert av kalk og sjø. En vin mange vil like, og som samtidig har massevis av særpreg. Snadder til østers.

Le Chablis Premier Cru 1999

Nr.: 45702

Pris: 239,90

Kvalitet: 90 poeng

Pris/kvalitet:

En blanding av druer fra ulike permier cru vinmarker i Chablis, derfor det generelle navnet. Men dette er likevel en meget god vin som også har fått et visst modningspreg. Det som her har utviklet seg mest er de kalk- og sjøaktige aromaene, noe som nesten minner om rå østers. Samtidig inneholder duften toner av flint, røyk og grønne epler. Ikke så fyldig i anslaget som mange rimeligere viner fra dette kooperativet, men det tar den igjen i konsentrasjon og kompleksitet. Masse kalk og flint, samt grønne epler og et svakt preg av honning. Flott syre. Lang og kompleks ettersmak der vi også får et smøraktig preg. Nydelig vin, typisk, kompleks. Hadde den krøpet under tohundrelappen ville den vært et røverkjøp.

Chablis Beuroy

Premier Cru 1997

Nr.: 46001

Pris: 539,90 (magnum)

Kvalitet: 89 poeng

Pris/kvalitet:

Fra en vinmark som ikke regnes blant de beste av premier cru-vinmarkene, og fra den litt haltende 1997-årgangen, har man likevel klart å lage en vin som er ren nytelse. Den er moden og rund, samtidig som den fremdeles har massevis av syre. Først dufter vinen - som alle gode chabliser - av kalk og sjøvann, men etter en stund i glasset kommer myke toner av modne, gule epler, svakt fersken og et lite preg av honning. Fyldig og smaksrik, helt uten skarpe kanter, og med en lang og fruktig ettersmak som strammer til helt i slutten slik at det siste inntrykket er av kalk. Ingen eik som forstyrrer bildet, bare en ren og herlig frukt. En skikkelig party-killer i magnumflaske.

Chablis Fourchaume Premier Cru 1999

Nr.: 45699

Pris: 265,90

Kvalitet: 89 poeng

Pris/kvalitet:

Dette er et meget godt eksempel på hvordan denne produsenten kombinerer fruktighet med områdets mineralske karakter. Med en gang vinen kommer i glasset dufter den nesten bare frukt (grønne epler, lime). Etter en stund gir den fra seg toner av flint, samt et svakt innslag av vanilje. Fyldig og rund i munnen, rik smak av epler, smørmalt, sitron. Selv om den virker rund har den en syre som rensker godt opp i slutten av smakskurven, og gjør ettersmaken stram, frisk og lang. Svakt preg av røyk mot slutten, et preg som forsterkes jo lenger vinen står åpen. En vin som vil bli mer mineralsk med noen års lagring, men som er super å drikke nå.

Chablis Mont de Milieu Premier Cru 2000

Nr.: 31180

Pris: 259,90

Kvalitet: 89 poeng

Pris/kvalitet:

Vinmarken regnes som en av de som resulterer i de mest mineralske vinene, noe som også slår igjennom i denne vinen. Duften har et storartet preg av flint og røyk, som å slå to steiner mot hverandre, samt en kraftig duft av sitrus, epler, sjø og kalk/kritt. Middels fyldig, først med fine toner av grønne epler, for å avslutte i en ettersmak som gir assosiasjoner til saltvann, kalk og røyk. Lang og syrlig ettersmak. Vinen mangler litt smakstrøkk, slik at den nesten forsvinner til såpass smaksrik mat som østers. Elegant, mineralsk og typisk for området. Det må man dessverre betale godt for.

Chablis Grand Cru les Preuses 2000

Nr.: 45132

Pris: 499,90

Kvalitet: 92 poeng

Pris/kvalitet:

Et skikkelig høydepunkt, og en meget god vin. Problemet er bare at produsenten med denne prisen har plassert seg helt i toppsjiktet i Chablis. Og da finnes det viner som er like gode, og koster en hundrelapp mindre. Når det er sagt, så er dette storartet. Det er ingen bombe av en vin, men den har all den elegansen vi forlanger av en Grand Cru. Duften er nesten bare mineralsk - sjø, saltvann, kalk og flint - og det så utrolig intenst. Stor fylde, men igjen er det de mineralske og kalkaktige tonene som dominerer. Først i ettersmaken kommer det toner av smør, epler og toner av krydder (estragon/basilikum) og vanilje. Ekspanderer i en lang, lang ettersmak. Stort lagringspotensiale. For de store anledninger. Den vil ikke gjøre skam på norsk hummer. Skal det være, så skal det være.

Tips: Fremdeles Chablis. Billaud Simons flotte Chablis 1er Cru Montee de Tonnerre 2003 (nr. 7659, kr, 199,90) er rimelig i forhold til kvaliteten. Ble nettopp satt ned med nesten 50 kroner. Og så er den på standardlisten.