Arendal/Oslo: Grunnavgiften på 91 øre per plastflaske ble fjernet fra 1. juli etter et forlik mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene om revidert nasjonalbudsjett.

Fjerningen av avgiften fører til at Ringnes planlegger å si opp inntil 500 ansatte. Arendal Bryggeri er mest i faresonen dersom brusproduksjonen blir sentralisert. I Arendal er 70 prosent av det som blir produsert brus

Møtte ledelse og ansatte

Stoltenberg møtte både toppledelsen i Ringnes og representanter for de ansatte da han besøkte bryggeriet etter et allmøte ved bedriften. På allmøtet redegjorde Ringnes-ledelsen for situasjonen.

– Jeg fikk klar beskjed fra Ringnes-ledelsen om at brusproduksjonen ikke vil bli sentralisert dersom avgiften blir gjeninnført, men det vil skje omstillinger i alle fall. Konsekvensene vil imidlertid bli langt mindre dramatiske dersom vedtaket om å fjerne avgiften blir gjort om, sier Stoltenberg til NTB.

Et klart løfte

– Vi oppfatter Stoltenbergs uttalelser som et klart løfte om at plastflaskeavgiften skal gjeninnføres. Vi oppfatter det også slik at denne gjeninnføringen skal skje raskt, sier klubbleder Svein Rannekleiv ved bryggeriet til NTB.

Samtidig er han klar over at Ringens vil foreta sine lønnsomhetsvurderinger uavhengig av om avgiften gjeninnføres, og at disse omfatter alle bryggeriene i konsernet. Dermed ligger det an til at det legges opp til kostnadskutt uansett.

– For konsernet er det helt klart at stabile rammebetingelser er det viktigste. For oss er det helt klart at arbeidsplassene her i Arendal vil være tryggere med avgift enn uten avgift, sier Rannekleiv. (©NTB)