Bildekvaliteten på disse hjemmekameraene overstiger i dag det som bare for få år siden ble sett på som proff-utstyr. Og mens man for noen år siden kunne få stiv skuldre av å bære et gjennomsnitts hjemme-kamera med VHS-teip, så er mange DV-kamera i dag på størrelse med et stort såpestykke.

I dag bruker de fleste tv-selskapene ofte slike hjemmekamera til mindre innslag og reisereprotasjer, selv om de oftest er noe dyrere enn disse.

Forbrukertesten er utført av ConsumerContent, og har undersøkt fem nye modeller mini-DV fra fem av de største produsentene.

Best, men også dyrest, var Sony som fra før har vært yndlingen til mange profesjonelle brukere. Sonys mini-DV DCR-HC14E fikk 3,5 poeng, tett fulgt av Sharp og Panasonic som begge hadde 3,3 poeng. Men så koster også Sony-kameraet til vel 6000 kroner, drøyt tusenlappen dyrere enn Sharps kamera til 5000 kroner. Prisene er veiledende listepriser i Norge.

Pris ned og kvalitet opp

Generelt sett får man mye mer for pengene nå enn før. Digitale kamera følger utviklingen for alt digitalt utstyr, så kamera som koster 5000-6000 i dag er mye bedre enn de man betalte 15.000 kroner for for noen år siden. I tillegg er de jo mye mindre og hendigere.

Videokameraene ble vurdert på åtte forskjellige punkt og fikk karakterer fra 1 til 5. Til slutt vurderte vi alle karakterene sammen for å kåre en totalvinner. Det viktigste punktet for et kamera er selvsagt bildekvaliteten. Som forventet var alle gode i dagslys, men kvaliteten synker jo dårligere lysforholdene blir.

Kameraene fikk samlet sett veldig like poengsummer, så det er viktig for hver enkelt å tenke over hva man selv synes er de viktigste egenskapene ved et videokamera og hva man vil bruke det til. Hva er viktigst av å ha den aller beste bildekvaliteten og å ha et kamera med lang batteritid. Eller kanskje er brukervennligheten eller lydkvaliteten mer viktig for akkurat deg.

— Jeg synes de som er virkelig interessert bør sette seg ned og vurdere del-karakterene opp mot hverandre. Generelt er alle disse ganske gode kamera, sier Klaus Ludwig, sjef for Test Factory som utførte de fysiske testene.

På bildekvalitet var kameraet fra JVC best, og fikk en samlet karakter 3,3 på bildekvalitet. Det som dro ned karakteren var hvor godt LCD-displayet, altså den lille tv-skjermen på kameraet, fungerte i sollys. Her kom nemlig JVC aller dårligst ut (karakter på 1,4).

— Dette er absolutt ikke godkjent. Det går ikke an å se i displayet når man er ute på badestranden og filmer, fortsetter Ludwig.

Sårbare saker

Selv om utviklingen har gjort kameraene mindre og lettere å bære, så er de fremdeles ømtålige.

— Å miste et kamera i gulvet kan bety bråk uansett om det er et stort kamera eller et lite digitalt, men de er heller ikke mer ømtålige nå enn før. Det eneste som er viktigere nå som de har blitt så små, er å passe på hvor man legger dem, sier Gunnar Wahlbeck, produktsjef i Canon Sverige.

Selv om mini-DV blir sett på som det hotteste i dag, er det få som tror at utviklingen vil stanse her. Det meste blir stadig vekk mindre og bedre. Enkelte mobiltelefoner har allerede mulighet for å ta opp korte videosnutter, noe som var utenkelig for kort tid tilbake. Snart kommer de første mobiltelefonene som tar stillbilder med 1,3 megapixler på markedet og utviklingen på video vil følge etter. Likedan vil bildebrikker, linser, lagringsmedium og fargekvalitet bli stadig bedre og bedre.

— Spørsmålet er likevel om de kommer til å bli så mye mindre enn nå. Da vil de bli vanskelige å håndtere. Man vil heller putte inn stadig flere funksjoner. Det har allerede kommet videokamera med innebygd harddisk, og med mange kamera kan du allerede i dag ta stillbilder med ganske høy kvalitet, fortsetter Wahlbeck. Grunde Grimstad/Consumercontent