Kristiansand: Problemet er at staten ikke tar ansvar for hva som skjer med dykkerne etterpå. Alt i alt er det utbetalt omtrent 400 millioner kroner i kompensasjon. Og av de rundt 200 dykkerne vi vet om, så har rundt 70 prosent av dem gjeldsproblemer. Innkrevinger fra staten utgjør helt klart det største problemet, sier Tom Engh, leder av Nordsjødykker Alliansen.

Engh arbeidet selv som dykker i Nordsjøen fra 1973-78, og har blitt en frontfigur som står på for dykkernes sak mot staten.

— Rundt 40 prosent av dykkerne er døde, inkludert 20 selvmord. Hele 98 prosent av dykkerne er påført skader som har ført til redusert livskvalitet. Og ingen er ansvarlig? Det må vel være verdensrekord i ansvarsfraskrivelse, sier Engh.

— For oss er ikke pengene det viktige. Det aller viktigste for oss er at staten tar ansvar. Det vi ser nå er politisk korrupsjon. En uavhengig granskningskommisjon har sagt at staten har ansvar, men Justisdepartementet valgte å ikke ta hensyn til det. Det viser kvaliteten på det norske demokratiet, fyrer Engh av.