Mer enn 500000 norske husstander har ifølge ferske tall fra Post— og teletilsynet (PT) en bredbåndsforbindelse til Internett. Trolig har over 100000 av dem en trådløs forbindelse. Mange av disse sitter uvitende med helt åpne løsninger som gjør at hvem som helst kan koble seg opp via din forbindelse.

— Vi vet at mange forbrukere ikke har sikret seg. Dette må nemlig gjøres aktivt, og det kan være vanskelig å få til. Når nettverket er usikret, kan naboen eller andre lett koble seg opp og bruke din Internett-forbindelse, sier PTs direktør, Willy Jensen.

I beste fall kan det «bare» være noen som snylter på din linjekapasitet og nyter godt av ditt abonnement uten at du vet det.

I verste fall kan du få alvorlige problemer.

— Det kan ende med at du får politiet på døren. De som har brukt din forbindelse, kan ha lastet ned ulovlig materiale som barneporno. De har brukt din Internett-tilgang for dette. Det kan være vanskelig å vise at det er andre som har koblet seg opp med din forbindelse, og ikke du, sier informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum. Dessuten vil det ifølge Lessum være langt enklere for utenforstående å skaffe seg tilgang til din private informasjon som du har lagret på PC'en din.

I dag lanserer Post- og teletilsynet et eget nettsted som skal hjelpe deg som forbruker med å orientere deg i jungelen av nye ord, uttrykk og sikkerhetsutfordringer som knytter seg til såkalt bredbåndsinternett. Nettstedet finnes på www. bredbandsporten. no.

Må sikres

— Et trådløst nettverk gjør at du også kan koble deg opp mot Internett utenfor ditt eget hus, eller leilighet. Aksesspunktet, eller selve boksen med antennen på som muliggjør den trådløse overføringen, må sikres mot at også andre kan bruke ditt abonnement. Gode råd og tips om både dette og andre bredbåndsspørsmål vil vi legge ut på det nye nettstedet, sier Willy Jensen til VG.

Telenor selv har også tatt konsekvensen av at innstillingene som må gjøres på aksesspunktet, kan være vanskelig å utføre selv.

— Vi vil i nær fremtid komme med en løsning som gjør at utstyret settes opp sikkert av seg selv, slik det gjøres med resten av gjør-det-selv-pakkene våre, sier Lessum.