KRISTIANSAND: En million pakninger med salmonellainfisert kjøttdeig har havnet på det norske markedet gjennom importert kjøtt fra Polen. Salmonellafrykten sprer seg blant forbrukerne.Flere som har spist kjøttdeigen med salmonellabakterier er blitt syke. Foreløpig har smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand ikke fått melding om syke sørlendinger som følge av salmonellabakterien. Han sier imidlertid at dette kan endre seg, siden både leger og pasienter blir mer observante på situasjonen når meldinger som dette dukker opp i mediene. Lever tilbake

På kjølelagrene til butikkene som selger frossen kjøttdeig fra Nordfjord Kjøtt og Fatland hoper returkartongene seg opp. Det gjør det også hos Rema i Voiebyen i Kristiansand.— Jeg har hatt kunder innom som har sagt at de trolig har spist dette kjøttet, uten at de er blitt syke, sier butikksjef Wenche Løvlie til Fædrelandsvennen. Men selvsagt er hun opptatt av helsen til kundene sine og oppfordrer folk som måtte ha frossen, importert kjøttdeig fra Nordfjord Kjøtt, om å levere det tilbake til butikken hennes. I løpet av uken har åtte, ni kunder levert kjøttdeig tilbake.Trolig har hun solgt 60-70 kilo av kjøttdeigen fra det tidsrommet man antar at salmonellabakteriene var i kjøttdeigen. Fra Polen

Butikksjef Wenche Løvlie understreker at det kun er det importerte, frosne, polske kjøttet man er bekymret for.Det var i går Mattilsynet gikk ut og advarte publikum mot dypfrossen kjøttdeig av polske råvarer.Kjøttet stammer fra 700 tonn polsk kjøtt som ble importert til Norge i vår gjennom Skandia Food i Larvik. Kjøttdeigen er solgt gjennom butikk-kjeden Rema, butikker i NorgesGruppen og i nordnorske ICA-butikker.Ifølge Mattilsynet finnes kjøttdeigen i Nordfjord Kjøtts 400-gramspakker merket «best før» mellom 05.06.06 og 25.9.06. På etiketten står det «KJØTTDEIG - importert kjøtt». Denne ble solgt gjennom Rema og er nå trukket tilbake fra butikken.Også hos Fatland finnes den salmonellainfiserte kjøttdeigen. Kjøttdeigen er solgt gjennom butikkene Spar, Kiwi, Meny, Ultra og Coop.Frossen kjøttdeig av typen Euroshopper 450 gram snabb med best «før dato» mellom 10.03.06 og 26.07.06 er også salmonellainfisert. Dette kjøttet er bare solgt gjennom ICA-kjeden i Nord-Norge. Stor pågang

Engstelige forbrukere henvende seg til Mattilsynet med spørsmål om hva de skal gjøre med kjøttet de har i hjemmefryseren.- Vi har hatt stor pågang av folk som har vært engstelige i dag, sier sjefen for Mattilsynet i Kristiansand, Eivind Kile, til Fædrelandsvennen.Han sier at kjøttet ikke er farlig dersom det varmebehandles godt. Likevel er ikke dette alltid nok siden bakteriene kan spre seg fra rått kjøtt på kjøkkenredskapene til andre matvarer.Seksjonsleder i Mattilsynet, Ragnhild Andersen Ski, sier til Fædrelandsvennen at hun har fått henvendelser fra folk som lurer på om de er blitt syke ut fra ymse symptomer. De spør hvor farlig dette er, med videre.- Hvordan behandler så butikkene salmonellakjøttet videre?- Butikkene har nok sine rutiner på hvordan de skal behandle det. Jeg regner med at de oppbevarer det inntil videre og avventer ordre. Det kan bli aktuelt for oss å gå ut og kontrollere at butikkene behandler dette kjøttet på forskriftsmessig måte, sier seksjonsleder Ragnhild Andersen Ski.johs.bjorkeli@fvn.no