KISUMU: — Det er ingenting som er mer viktig akkurat nå. Vi er fryktelig langt hjemmefra nå, sier Aleksander Klev (18), Christian Berentsen (17), Christopher Bjørnarå (17) og Daniel Tønnessen (17).

Vi traff dem sent i går ettermiddag på Arc Development Center der ungdommene har base. Disse fire kom fysisk uskadet fra ulykken søndag, mens tre av deres skadede skolekamerater er innlagt på sykehuset i Kisumu, noen mil unna.

Når vi snakker med dem, har de akkurat kommet tilbake etter en tur til Victoriasjøen som ligger 40 minutter unna.— Vi trengte å koble av, sier guttene.

Forberede seg

Lærer Asbjørn Berås deltar også i samtalen. Han var lærer til avdøde Øystein Bronebakk. Han ser også fram til å komme hjem, men er lettet over at det ikke er vanlig skoledag mandag. Den uka er elevene utplassert på ulike bedrifter, deretter er det vinterferie.

— Det betyr at jeg får bedre tid til å forberede første skoledag. Det skal både bli tungt og godt, sier Berås som inntil i går ikke hadde tenkt mye over hvordan det skal bli.

Men samtlige i denne gruppen av sørlendinger skryter hemningsløst av all hjelp de har fått, særlig fra personellet på Arc Develoment Center. - Og mer enn folk hjemme aner, har det vært helt fantastisk å få så mange støtteerklæringer via facebook, mail og sms’er, sier elektrolærer Oddbjørn Uggedal.

Klem

De fire guttene nikker også. - Det beste med å komme hjem er å gi de vi er glade i klem og å vise at det har gått bra med oss, sier Christian Berentsen.

De vet imidlertid godt at en enorm prøvelse venter dem hjemme, nemlig begravelsen.

— Det er ikke til å begripe at vi ikke alle drar levende hjem fra denne turen, sier guttene.

I vår samtale med elevene og lærerne vil ingen si noe om selve ulykken, det har de bestemt skal sies av lærer Bjørn Erik Tobiassen, som er innlagt på sykehus. Men ett unntak gjør lærer Uggdedal, som også var med i minibussen og som kom fra det fysisk uskadd:

— Det er nødvendig å berømme innsatsen til nettopp Bjørn Erik. Han fikk organisert og satt i gang førstehjelpen veldig fort. Han holdt liv i én person lenge nok til å få vedkommende på sykehus. Jeg er sikker på at hans innsats reddet liv, sier Uggedal.

Ti minutter

Han anslår at det tok kun ti minutter før den første sivile bilen kjørte av gårde med de første skadde og at alle var dratt derfra innen kort tid etter. Noen sykebiler var ikke kommet etter at alle var kjørt av sted.

I går ble det kjent at alle elevene og lærerne kommer hjem om kort tid, trolig i løpet av helgen (se egen sak).

Guttene sier at en viktig ting gjenstår her i Kenya.

— Vi skal selvsagt innom sykehuset for å ta midlertidig avskjed med de som ligger der, inntil vi sees igjen i Kristiansand, sier Aleksander Klev, Christian Berentsen, Christopher Bjørnarå og Daniel Tønnessen.