— Vi vet at veldig mange i kommunen ikke overholder boplikten. Det fikk vi blant annet et bevis på under takseringen av eiendomsskatten før den ble innført i 2011, sier Janne Fardal Kristoffersen, ordfører i Lindesnes kommune.

I det nye budsjettet som ble vedtatt i Lindesnes forrige uke, står det at kommunen skal skaffe seg 50 nye innbyggere de neste fire årene. Det skal hovedsakelig gjøres gjennom å minne folk på at boplikten faktisk gjelder i Lindesnes.

Ingen klappjakt

— Det blir på ingen måte en klappjakt på folk, eller at vi skal ligge i buskene og sjekke om folk oppfyller reglene. Det ville vært galskap. Vi kommer derimot til å be kommunen om å sende ut en hyggelig henvendelse til de vi mistenker ikke følger boplikten. Her har vi et enormt potensial for å få flere innbyggere, mener Fardal Kristoffersen, som samtidig innrømmer at temaet er særdeles vanskelig.

Ordføreren vil ikke anslå hvor mange boliger som står tomme, men hun mener det er viktig at eierne gjøres oppmerksomme på at reglene gjelder for alle.

Kryss-sjekker innbyggerne

— Så lenge vi har loven, kan enkelte folk bare gi blaffen i den. Derfor må det gjøres en innsats som gjør folk oppmerksomme på det. Den eneste måten å gjøre dette på er at man kryss-sjekker innbyggerne i folkeregisteret, og sender ut brev til dem som har boliger på to forskjellige steder, sier ordføreren.

I forrige ukes kommunestyremøte mente Svein Lysestøl (KrF) det var merkelig at man kunne fastslå 50 nye innbyggere til kommunen.

— Det er svært interessant at man her vedtar at kommunen vil få 50 nye innbyggere, sa Lysestøl.

- Har utspilt sin rolle

Varaordfører Per Olav Skutle (V) ga Lysestøl svar det under samme møtet. Skutle mente at større fokus på boplikten ville skaffe kommunen de budsjetterte innbyggerne.

Aller helst ønsker Fardal Kristoffersen at boplikten blir avviklet.

— Rent ideologisk og som Høyre-politiker ønsker jeg å fjerne boplikten, i det minste langs kysten. Den har utspilt sin rolle, i og med at dagens samfunn er blitt så mobilt. I dag har vi jobben på pc-en og reiser mye mer enn for 20-30 år siden. Jeg synes det blir feil tvinge folk til å bo et bestemt sted, sier hun.

— Det er delte meninger om boplikten, og jeg vet om flere som har meldt interesse for en politisk gjennomgang, legger hun til.

Lindal kritiserer

Tidligere ordfører Ivar Lindal (KrF), reagerer sterkt på det noe spesielle budsjettvedtaket.

— Jeg ser dette todelt. Får man flere mørke vinduer til å lyse opp er det svært positivt. Det er derimot meget spesielt at noen kan vedta et visst antall innbyggere i et budsjett. Det har jeg aldri opplevd før, sier Lindal.

Han ønsker ikke at boplikten i kommunen fjernes.

— Vi frykter at kommunen blir spøkelsesaktig i vinterhalvåret om boplikten fjernes, sier han.

Huset kan tvangsselges

— Dersom folk ikke oppfyller boplikten risikerer de at fylkesmannen begjærer eiendommen solgt ved tvangsauksjon, opplyser Kristen Gislefoss, jurist ved fylkesmannens landbruksavdeling.

Loven sier at der man er registret bosatt i folkeregisteret, er der man juridisk er bosatt.

— Man har gått bort fra ordningen om å bo minst 50 prosent på et sted for å oppfylle boplikten. I dag forholder man seg til folkeregisteret, sier juristen.

Folkeregisteret holder til i Arendal, og derfor mener Gislefoss at kommunene må være flinke til å melde fra selv.

— Har man mistanke om at folk utnytter boplikten, må man selv henvende seg til folkeregisteret, sier han.

Han understreker at regelverket knyttet til håndhevingen av boplikten og at prosessen før et eventuelt tvangssalg er komplisert.