MANDAL: — Jeg stiller meg nokså likegyldig til dette. Men jeg registrerer jo at voksne mennesker går ganske langt i å karakterisere sine meningsmotstandere. De burde tenke på at de er forbilder for sine og andres barn, sier Høyres gruppeleder Sven Seljom.

Hans parti har sammen med Senterpartiet og en uavhengig snudd i eiendomsskatt-saken på grunn av den katastrofale kommuneøkonomien. Neste år kommer eiendomsskatten til Mandal.

Det fikk folk foran PC-ene til å tenne etter vedtaket i driftsstyret tirsdag kveld. Kommentarfeltene til Fædrelandsvennen og lokalavisa Lindesnes, samt Facebook-sidene flommet over av innlegg.

Idioter og tapere

Her er noen av reaksjonene:

"Dere fortjener ikke jobber i det hele tatt noen av dere. Hvis jeg en måned ikke får inn det jeg trenger, kan jeg bare sende regningen videre til dere idioter? Pakk sakene og kom dere på heia!!"

"Ikke gi dem en kalkulator, for de vet ikke hvordan den brukes"

"Ei stor skam, først leker de Onkel Skrue, så sender de regninga til innbyggerne"

"De er noe ubrukelige tapere"

"Det er å tro på nissen å innbille seg at våre bolde politikere er villige til å effektivisere bort seg selv!!!"

"Jammen på tide at de trekker hodet opp av sanden"

"Kunne tro det var en gjeng med barn som satt i det kommunestyret!!!"

Og ikke bare politikerne får pepper i samme debatten:

" Det er ikke så veldig trivelig i Mandal uansett, med de parkeringsgribbene som sirkler rundt:-( "

— Folk må huske at lokalpolitikere bruker stort sett fritiden sin på å delta i demokratiet. Dersom man vil endre samfunnet er den beste metoden å engasjere seg i politikken, ikke forsøke å skremme andre fra å delta, sier Seljom.

Han mener også at dette bidrar til at det er vanskelig å rekruttere nye politikere.

Representerer ikke

Frps gruppeledere Alf Erik Andersen mener de som skriver ren hets ikke representerer befolkningen.

— Uansett vil de aller færreste våge å si oss slikt ansikt til ansikt, det har jeg i alle fall ikke opplevd, sier Andersen.I Lindesnes kommune har også ordfører Janne Fardal Kristoffersen møtt svært mye usaklig hets på Facebook, etter hun måtte bryte sitt valgløfte om å ikke innføre eiendomsskatt.

Folk blir sinte og må få ut frustrasjonen

— Men jeg tenker at det må politikere til en viss grad tåle. Folk blir sinte og må få ut frustrasjonen. Men klart: Vi har jo alle en familie som lett reagerer på en slik debattform, sier hun.

Går for langt

Fædrelandsvennens sjefredaktør Eivind Ljøstad mener mange går altfor langt når de karakteriserer politikerne.

— Vi modererer disse debattene i ettertid og tar bort det som blir for usmakelig. Men jeg blir like forundret hver gang over å se hva folk får seg til å skrive, sier han.

Han sier Fædrelandsvennen ønsker debatt, men at det i noen saker ikke nytter. - For eksempel i tiggersakene går det ikke. Da skrives det det mest utrolige, og vi må bare avslutte debatten.

- Dette må politikerne tåle!

Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen, mener at politikere må tåle en viss form for usakligheter etter vedtak som er gjort.

— Ofte ser jeg at politikere, særlig lokalpolitikere, i valgkampen står og lover i hytt og pine saker de vet kommuneøkonomien ikke tåler. Så melder hverdagen seg og de må innse at det de lovet, ikke lot seg gjennomføre. Da må skuffede velgere få lov til å si fra, og politikerne må tåle pepper, sier han.Aarebrot mener debatten som har oppstått i Mandal ikke er politikerforakt.

— Nei, dette handler om skuffelse rundt en enkelt sak, innføring av eiendomsskatt. Jeg tror ikke folk i Mandal går rundt og forakter politikere på generelt grunnlag, sier professoren.