Helge Simonsen (t.v.) og Kjell Baasland lurer på om det er noe festlig å hente fra den første protokollen. Foto: Lars Hollerud
På Ose lå i sin tid bibler fra Handelsreisendes kristelige forening i nattbordskuffene. Foto: Johs. Bjørkeli, Johs Bjørkeli
Forsikret i Sveits. Foto: Lars Hollerud
Det første året kostet medlemskapet 2,50 kroner. Men det ble raskt dyrere. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Etter å ha lyttet litt til planleggingen, kan 67 påmeldte vente seg en høytidelig seremoni, gode historier, tre retters middag og dans til toner fra Bjarne Forsdals enmanns orkester når foreningen feirer sine 100 år.

Seremonien blir spesielt høytidelig for sju av dem. Disse skal slås til ridder, ambassadør eller kommandør av Den kronede furu. Høytideligheten skal utføres av æresmedlemmene Kjell Baasland og Johnny Skov-Skov. Med i ordenskollegiet er også Arild Vesterhus.

Vareutvalget nevnt innledningsvis var identisk med hva festkomiteen i sin tid kjørte Agder rundt med, og rett som det var enda lenger, i all slags vær og føreforhold.

Det vil si Tulla Larsen, Edgar Hansen, Kjell Baasland, Helge Simonsen, Per Svein Bostrøm, Johnny Skov-Skov og Sverre Gunvaldsen.

Alle er de pensjonister nå, i likhet med de langt fleste i Selgerforeningen Agder, som Kristiansand Handelsreisendes Forening for noen år siden endret navn til.

I år forsvant også Handelsreisendes Landsforbund fra organisasjonskartet. Nå er de 99 lokale medlemmene tilsluttet Negotia.

Alvorlig nok

Denne kvelden er det veiens kremmere som skal feires.

Og deres hverdag var vanligvis ikke noe å le av.

Men når historier får år på seg, kan man smile av de fleste.

Som fordums medlem Egil Lohne, som syklet fra Kristiansand til både Flekkefjord og Setesdal med diverse varer fra Daniel Eide, sommer som vinter.

— Etter hvert fikk de biler til å kjøre sine sortimenter, noen så fine at ligningsfunksjonærer ble misunnelige. Men nåde den som brukte bilen privat. Og snart ble bilene beskattet så hardt at vi ba om, og fikk, et møte med Stortingets finanskomité, sier Kjell Baasland.

— Hjalp det?

— Nei. Men det ble likhet for loven.

— Har handelsreisende et ensomt yrke?

Utfordrende

— Absolutt. Og for noen var det også smalhans, mens andre levde fett. Det var ikke uvanlig at firmaet gikk konk mens selgeren var på farten. Da var foreningen god å ha, sier Helge Simonsen, formannen i jubileumsåret, som legger til at både begravelseskassen og pensjonsfondet fortsatt forvaltes av lokalforeningen.

Av tilgjengelig dokumentasjon, fremgår også at handelsreisende fra Kristiansand kunne tegne Livsvarig Ulykkesforsikring for Rejser for Jernbaner og Skibe, i alle fall i 1950, og det hos selveste Schweizisk Ulykkesforsikrings-Aktieselskab i Winterthur.

Vil du vite mer om regler for handelsreisende, kan du lese Agenturloven av 19. juni 1992.