Den eksklusive vinen ble importert fra vingården Castelli Martinozzi i Italia til Kristiansand, og tollklarert på lovlig måte. Så ble det videresolgt ulovlig. Vinen selges ikke på Polet. Foto: politiet

KRISTIANSAND: Etter å ha vært under etterforskningsiden mai 2013, la mannen i forrige uke alle kortene på bordet i politiavhør.

— Jeg kan bekrefte at han harerkjent samtlige forhold hanvar mistenktfor, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder politidistrikt.

24.000 flasker

Mannen i 60-årene er en kjent forretningsmann i Kristiansand. I løpet av to og et halvt år tok han inn 23.689 flasker eksklusiv vin fra Italia. Vinen ble solgt videre til kunder i Kristiansand og omegn.

— Kundene er fra alle samfunnslag,og det er en delsom tilhører det vi kan kalle "byens øvre sjikt", sier Repstad.

Vinen solgte han med fortjeneste. Bare i 2010 og 2011 tjente han nærmere en halv million kroner. Til sammen mener politiet at mannen har omsatt vin for 3,2 millioner kroner fram til sommeren 2012. ## Fortollet lovlig

Saken startetda Tollvesenet foretok en kontroll av private vinimportører. Siden 2009 har detvært tillatt å importere vin uten bevilling. Grensen er 36 flasker hver gang, og det er ikke lov å selge vinen videre.

Forretningsmannen hadde innført store partier av vinen Rosso di Montalcino og Brunello di Montalcino. Ved tollklareringen oppga han at vinen var til personlig bruk.

Tollvesenet mistenkte at vinenblesolgt videre. I tillegg mistenkte de at forretningsmannen hadde tatt inn vin i andre personers navn.

I første politiavhør sommeren 2013hevdet mannen at han ikke var klar over at han gjorde noe ulovlig.

— Så blir han gjort grundig kjent med bestemmelsene, men fortsetter likevel importen etter avhøret. Det sier noe om at han har handlet med forsett, sier politietterforsker Frode Vang til Fædrelandsvennen.

Brukte pensjonister

Mannens metode var å kontakte fire-fem pensjonister og overtale dem til å ta med seg vin fra et depot i Danmark på reiser med Superspeed.

I Kristiansand gikk pensjonistene på rød sone og fortollet vinen. Så ble vinen overlevert til forretningsmannen som solgte den videre.

— Her snakker vi om menneskersom er godt opp i årene, og som nok ikke har vært klar over at de er blittbedt om å gjøre noe ulovlig, sier Vang.

Politiet har ikke funnet spor av at pensjonistene har hatt noen fortjeneste av å stå for frakten.

— Enav deavhørte sa til og med atvedkommendehadde vært avholds nesten hele livet. Menvedkommende reiste mye med Color Line og skulle "selvsagt være grei med mannen", sier Vang.

Minst hundre kunder

Politiet mener forretningsmannen harhattminst hundre kunder. I avhør har fortalt at han samlet nok bestillinger til å dekke inn fraktkostnadene og sendte en samlet bestilling til en vingård i Italia. Kundene har satt inn penger på en bankkonto, og fått utlevert vinen.

— Det kan godt være at de har kjøpt vinen i god tro. Men det er ikke lov. Vi har Vinmonopol i Norge, sier John Repstad.

I tillegg til å være siktet for brudd på alkohol- og tolloven, er vinselgeren også siktet for brudd påbokføringslovenog for å ha unndratt merverdiavgift og inntektsskatt.

Han ønsker ikke å kommentere saken.

Etterforsker trolig ikke vinkundene

Politiet har ennå ikke har tatt stillingen til om de også vil etterforske kundene til forretningsmannen.

— Når det er snakk om så mange somminsthundre personer, må det veies opp mot den etterforskningskapasiteten vi har, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder-politiet.

— Det er ikke slik at «fiffen slipper unna»?

— Nei, dette dreier seg hvor mye ressurser vi kan bruke, sett opp mot andre sakervi har.