Politiet pågrep gjerningsmannen i Dronningens gate i Kristiansand klokken 19.23 fredag kveld. Foto: Elisabeth Christiansen Finstad

KRISTIANSAND: Det var klokken 19.09 fredag kveld at et vitne ringte politiets nødnummer og forklarte at en mann gikk rundt ved Kvadraturen skolesenter og skjøt i lufta med en våpenlignende gjenstand. Vitnet beskrev det som en pistol.

— Det kom et smell hver gang han trakk av, opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt, Frank Solås, til Fædrelandsvennen.

Væpnet, sivile og uniformerte polititjenestemenn rykket umiddelbart ut til østlig del av Dronningens gate på jakt etter gjerningsmannen.

— Vi fikk øye på en som kunne likne på beskrivelsen, som gikk ned mot Østre Strandgate. Neste gang vi fikk øye på ham, var han i ferd med å krysse Dronnings gate. Da så vi at han hadde våpen, sier innsatsleder Frank Salvesen til Fædrelandsvennen.

Truet bilister

Midt i krysset stoppet mannen og snudde seg mot en Volvo som hadde stoppet for å slippe ham over veien. Han dro fram en pistol og rettet denne mot de to som satt i bilen.

— Han stod lent over panseret til Volvoen med armen rett ut og siktet på sjåføren. Han stod i en aggressiv posisjon, og vi oppfattet dette som en uhyre skarp situasjon. Vi hadde på dette tidspunktet ingen mulighet til å se om dette var en skarp pistol eller en gassdrevet pistol, sier Salvesen.

Ifølge innsatslederen stod tjenestemenn klare til å skyte. Det skal ha vært like før det ble fyrt av skudd mot mannen. Da politiet gjorde anrop, kastet gjerningsmannen våpenet fra seg.

Gjerningsmannen pågrepet

— Han gikk først bort fra våpenet, deretter gikk han nærmere igjen. Vi fikk overmannet han og lagt ham i jern. Pågripelsen skjedde relativt rakst, sier innsatslederen.

Politiet pågrep gjerningsmannen i Dronningens gate i Kristiansand klokken 19.23 fredag kveld. Foto: Elisabeth Christiansen Finstad

Klokken 19.23 meldte patruljen inn at mannen var pågrepet, opplyser operasjonsleder Solås.Ifølge politiet har de to som ble siktet på i bilen, opplevd situasjonen som svært skremmende.

Det var flere vitner til dramaet i Dronnings gate. Noen bivånet det bak vinduer i tilstøtende bygninger, mens Elisabeth Christiansen Finstad (20) og Jeanett Olsen (19) ble sittende i bilen få meter fra der han stod og truet med pistolen.

— Vi kom kjørende oppover Dronnings gate da vi så politiet. Vi senket farten og plutselig så vi en mann med pistol som siktet mot oss. Det var først etterpå at vi skjønte at dette var sivilt politi, forteller jentene.

Deretter skrek de og kastet seg ned i bilen. Etter en stund gløttet de over vinduet.

— Vi så en mann med brunt hår i 40 årene bli lagt i bakken og pågrepet av politiet. Han så aggressiv ut, men vi kunne ikke se at han hadde våpen, forteller jentene.

45 år gammel kjenning

Den pågrepne mannen er en 45 år gammel mann som er bosatt i Kristiansand.

— Han er en kjenning av politiet fra tidligere, opplyser Solås.

Fædrelandsvennen har også vært i kontakt med et annet vitne som bor i området. Han kom gående i Tollbodgata i retning mot Kvadraturen skolesenter da han så gjerningsmannen.

— Vi ble plutselig oppmerksom på mannen. Han stoppet opp og siktet med våpenet mot en annen mann som stod på andre siden av gaten for Kvadraturen skolesenter. Så skyter han fire fem skudd mot mannen før han løper mot skolebygningen, opplyser vitnet.Gjerningsmannen skal deretter ha gått bort til en søppelkasse ved skolebygningen.

— Det så ut som om han kastet noe fra seg. Deretter snudde han seg og kom i mot oss. Vi ble redde og løp fra stedet, opplyser vitnet.

Gassdrevet pistol

Først da mannen var pågrepet så politiet at våpnet som ble brukt var en gassdrevet pistol.

— Enkelte av disse pistolene gir høye smell og ser ut som skarpe våpen. Vi har observert at flere, også unge, går rundt med slike våpen. Det er strengt forbudt å benytte slike på offentlig sted. Jeg frykter at det kan gå svært galt en dag på grunn av slike våpen, sier innsatsleder Salvesen.

Kort tid etter pågripelsen gjennomsøkte polititjenestemenn en bolig i Kronprinsensgate. Etter litt tid kom de ut med en kasse.

— Den pågrepne er kjent av politiet fra før. Det ble beslaglagt flere våpen på adressen vi ransaket, sier Salvesen.

— Hva slags våpen?

— Både skytevåpen og andre type våpen.

— Var de skarpe?

— Det vil jeg ikke si noen om nå på grunn av etterforskningen, sier Salvesen.

Sent fredag kveld fortsatte politiet ransakingen av boligen i Kronprinsens gate.

Flere personer avhøres

Operasjonsleder Frank Solås opplyser at politiet har avhørt flere personer, og det vil bli gjort ytterligere avhør i saken.

— Ingen personer er skadet, opplyser Solås.