ASFALTEN ER BORTE: Her ser vi Espen Garriotts (10) sine sko, like ved hullet i Marcus Thranes gate på Lund. Foto: Scott Garriott
PÅ DALANE: Her på Dalane i Kristiansand, like ved Bjarne Johansen Bil-demontering, er det også et hull i bakken. Hullet er godt merket, for å unngå at mennesker og biler blir skadet. Foto: Tormod Flem Vegge
TESTET DYBDEN: I april 2012 testet politiker Vidar Kleppe (Dem) dybden på et hull i veien i Kristian IVs gate i Kvadraturen i Kristiansand. Da asfalten etter hvert ble fjernet, viste det seg at hulrommet var flere kubikkmeter stort. Foto: Erlend Olsbu

KRISTIANSAND: — Det var morfaren til Nina som oppdaget det store hullet i bakken, sier Scott Garriott.

Søndag var Garriott på besøk hos svigerforeldrene som bor i Marcus Thranes gate på Lund i Kristiansand. Barna Nina (5) og Espen (10) var også med på besøket.

— Vi var på besøk like etter det kraftige regnværet natt til søndag, da det tordnet og lynte over Sørlandet, forklarer Garriott.

Asfalten kollapset

Svigerfaren hans hadde observert mye vann rennende nedover fortauet i Marcus Thranes gate, før asfalten kollapset og hullet ble synlig.

— Jeg plasserte Nina nede i hullet for å ta et bilde av henne, slik at dimensjonene på hullet kunne illustreres, sier Garriott.

— Det var også noen naboer på den andre siden av gata som hadde oppdaget et tilsvarende, mindre hull i veien, legger han til. - Tror du slike hull kan være farlige for folk?

— Svigerfar var i hvert fall litt usikker på om han kunne parkere bilen like ved hullet, påpeker småbarnsfaren, som til vanlig bor i Songdalen sammen med familien.

"Kleppe-hull"

Ifølge ingeniørvesenet i Kristiansand oppstår det 10-15 hull i veien årlig som følge av at grunnen vaskes bort av regnvann og asfalten over kollapser.

— Vi i ingeniørvesenet kaller det bare Kleppe-hull, sier Kjell Einar Liane, driftsleder for ledningsnett og avløp i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Han sikter til en episode fra midten av april i fjor, da politiker Vidar Kleppe (Dem) klatret ned i et slikt hull i veien i Kristian IVs gate i Kristiansand til ære for Fædrelandsvennens fotograf (se artikkel til venstre) . Ingeniørvesenet kom da raskt til unnsetning, men store deler av veien måtte graves opp for å fikse feilen på et rør.— Årsaken til disse hullene, er at ledningsnettet vårt ikke klarer å ta unna for store mengder vann. Når ledningsnettet ikke klarer å ta unna vannet, renner det videre ned i bakken og vasker bort massene. Det er også mange betongledninger som ikke er helt tette, slik at vannet lekker ut og vasker bort masser, forteller Liane.

- Et problem

Driftslederen sier at hull i veiene, som oppstår som følge store mengder regnvann, er et problem:

— Javisst er det et problem. Ideelt sett skulle mer vann havnet i flomreservoarene for overskuddsvann, fremfor at grunnen hadde blitt vasket bort. Men vi har ikke sjanse til å håndtere mengdene.

— Hvor store kan slike hull bli? - Det kan hende at en masse på to kubikk forsvinner, svarer Liane, som sier at ledningsnettet må skiftes ut for å få bukt med problemet.

— Vi har forresten også et annet problem, nemlig at overvann går inn i kloakken. I visse tilfeller er det ikke til plass både overvann og kloakk. Da kan vi oppleve at kjellere blir oversvømt med kloakk, forklarer han.