MANDAL: — Jeg fikk oppringing fra en kar fra Hogganvik med spørsmål om jeg var interessert i et gedigent lerketre. Hans ønske var at det kunne komme til nytte, og han visste at jeg lagde barnehageprodukter i tre. Det ble til et vikingsskip på 3.5 meter, smiler Jonny Haraldstad.

— Lerk er en utrolig flott tretype. Vi bruker kun furu på alt vi lager av barnehageprodukter til vanlig, og dette er første gang vi produserer noe i lerk, legger han til.

Nå er vikingskipet på vei til en barnehage i Time kommune i Rogaland. Haraldstad mener det ligger en morsom historie bak salget av nettopp vikingskipet.

— Vi har flere av våre produkter stående på lekeplassen ved Sjøsanden. Ei dame som jobber i barnehagen i Time, var på besøk der med barna sine. De likte det vi hadde laget så godt og klarte å få tak i meg via produktskiltene på lekeplassen. Da jeg fortalte at vi holdt på å lage et vikingskip i lerk, var hun rask med å bestille det. Jeg synes det var en artig historie, forteller Haraldstad.

Det å produsere lekeprodukter til barnehager er blitt big business i Norge. Haraldstad mener at firmaet hans, Barnehageprodukter, har funnet en nisje utenom det vanlige.

— Så vidt jeg vet er vi de eneste i Norge som lager barnehageprodukter av kjerneveden til furu. Det er mange som lager produkter av plastikk. Men tre er i motsetning til plast helt bakteriefritt, og kommer det sår i plasten vil bakteriene ligge der for alltid. Dessuten er den typen tre vi jobber med omtrent vedlikeholdsfritt, sier Haraldstad, før han fortsetter:

— Kjerneved av furu, også kalt malmfuru, utvikler seg naturlig når treet står på rot i skogen. Prosessen beskytter tømmerstokken mot råte, samt reduserer treverkets opptaksevne. Dette er egenskaper vi også kan dra fordel av i produksjonen av utelekeapparater for å oppnå lang levetid og nesten ingen vedlikeholdskostnader.