ARENDAL: — Vi har lært oss å si fem om dagen. Nå må det bli like vanlig med 30 minutters mosjon hver dag, sa helseminister Jonas Gahr Støre da han åpnet en kyststi ved Kilsund i Arendal.

Folkehelse i praksis

— Folkehelse er ikke bare svette mennesker i et helsestudio. Når man spør de som ikke mosjonerer hva slags aktivitet de ville foretrukket dersom de skulle begynne å mosjonere, så varer 85 prosent friluftsliv. Derfor er slikt stier som dette viktige. Det er folkehelse i praksis, sa helseminister Jonas Gahr Støre da han åpnet en ny tursti helt øst i Arendal kommune.

MØTTE ØYFOLKET: Helseminister Jonas Gahr Støre oppfordret beboerne i Kilsund-området til å ta den nye kyststien i bruk. Foto: Reidar Kollstad

Stien går helt nede i vannkanten og over Tverrdalsøya, og binder sammen flere veier slik at man nå kan gå en 13 kilometer lang runde rundt øya.Til åpningen av denne stien kom Jonas Gahr Støre ruslende i gode sko, jeans og allværsjakke. Han takket høflig nei da noen tilbød ham en paraply. For som fylkesordføreren hadde sagt i talen før ham; det finnes ikke dårlig vær...

På en tåkete og regntung mandag måtte alle oppmøtte ha på seg gode klær før de gikk en liten bit av turløypa.

Har hytte på øya

Velforeningen har brukt mange timer for å åpne opp stinettet i sommeridyllen. Til åpningen hadde de fått både ordfører Einar Halvorsen, fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund og helseminister Jonas Gahr Støre.

— Her kjenner vi jo alle Støre, sa velforeningsleder Ole P. Tverdal da han introduserte helse- og omsorgsministeren. Jonas Gahr Støre har nemlig hytte på øya, og har feriert her siden han var liten gutt.

— Jeg er kjent på øya og i skjærgården. Men nå kan jeg endelig bli kjent lenger inne på øya også. Jeg vil bruke stien, og det håper jeg også dere vil gjøre, sier Støre.

Viser til Vennesla

Helseministeren sier til Fædrelandsvennen at tilgjengelige turstier er viktig for folkehelsa, og minnet om at alle bør mosjonere 30 minutter om dagen.

— Det finnes ingen bedre illustrasjon til folkehelsemeldingen jeg la frem for to uker siden enn dette. Her er det kombinasjon av frivillige krefter, offentlige myndigheter som legger til rette, dugnad og det å gjøre natur tilgjengelig. Slike ting gjør terskelen for å ta naturen i bruk lavere. Jeg viser ofte til Vennesla, der jeg var på besøk for noen måneder siden. De har gjort lysløypa tilgjengelig fra sentrum, slik at det er lett å komme ned til den. Det lille kan bety at flere hundre ekstra tar naturen i bruk, sier Støre.

Helseministeren åpnet stien offisielt da han og Einar Halvorsen kappsaget over et staur, til toner av ti kvinner og menn i et kor som sang "Jeg gikk en tur på stien".