VENNESLA: Onsdag formiddag aksjonerte væpnet politi mot to menn på et jorde i Øvrebø. To menn på 29 og 35 år satt i hver sin stol på et jorde like ved butikken og skjøt vilt rundt seg.

De skal ha skutt etter både biler, syklister og hus. Et øyenvitne fortalte til Fædrelandsvennen at en nabo gikk ned for å snakke til dem, men løp så bort fra dem mens han ble skutt etter.

Denne naboen har Fædrelandsvennen snakket med. Han kjenner de to godt, og forteller at det hele var en 1. mai-feiring som gikk langt over streken. Han forsøker i ettertid å avdramatisere det som skjedde.

– Jeg festet sammen med dem i går kveld, men la meg tidlig fordi jeg skulle på jobb i dag. Da jeg våknet, så jeg at de satt ute på jordet, sier naboen.

Bil som blink

Han gikk bort til de to mennene og snakket med dem.– De skjøt med luftgevær og brukte den store kassebilen som blink. Etter hvert ba de meg om å stikke av, ellers skulle de skyte meg i rumpa. Jeg oppfattet det som fleip og ble med på leken og løp inn i huset igjen, forklarer han.

Oppfattet feil

Samtidig siktet de to mennene på den løpende naboen.

– Det ble oppfattet helt feil av øyenvitner, og det skjønner jeg godt. De må ha trodd jeg ble truet av dem, sier han.

Han skjønner i etterkant at han burde tatt luftgeværet fra de to mennene.

– Det angrer jeg veldig på. Når man står midt i en slik situasjon med folk man kjenner godt, så er det ikke så lett å oppfatte alvoret, sier han.

Ville kjøpe øl

NERVØS: Kassadame Ingunn Tønnesland (32) ba kjæresten og ungene holde seg hjemme til situasjonen var under kontroll. Foto: Kjetil Nygaard

Ingunn Tønnesland (32) kom på jobb på Joker Homstean i halv 10-tiden. Da hun åpnet butikken, kom en av de to mennene for å kjøpe øl.– Men ølsalget er stengt siden det er 1. mai. Det aksepterte han, kjøpte ei pakke røyk og gikk ut igjen. Jeg så aldri noe våpen før en mann kom inn og sa ifra til meg litt senere, sier hun.

Flere personer kom inn og varslet om at noen skjøt i flere retninger med luftgevær. Både Tønnesland og andre vitner varslet straks politiet.

— Jeg opplevde det ikke veldig dramatisk. Men jeg ringte til kjæresten min. Han og ungene skulle egentlig komme for å handle. Jeg ba han vente til dette var under kontroll, forklarer Tønnesland.

Skjøt på butikken

KULEHULL: Ei kule fra luftgeværet traff lapskaus-plakaten på butikken. Foto: Kjetil Nygaard

Midt i en reklameplakat for lapskaus er det tydelige merke etter ei luftgeværkule. Den har dog ikke gått gjennom metallplata bak plakaten.– Det var et av vitnene som sa ifra om det. Jeg hørte det ikke selv. Mens dette pågikk var det flere som samlet seg i butikken, sier hun.

Tønnesland var ikke redd mens skytingen pågikk.

– Men vi var alle litt nervøse. Det var ubehagelig å se at de rettet våpen mot både folk og biler, sier kassadama.