STAVANGER/EVJE: — Har det vært en stor jobb å samle alle trådene til en historikk?

— Jo, det har tatt litt tid. Nå har jeg samlet på stoff siden jeg var en guttunge. Begynte i 1951-52 å lime inn sportsbilder og resultatlister i kladdebøker. I tillegg har jeg lånt lagprotokollene. Så jeg har vel brukt et år på å samle og skrive ned alt stoffet. Det var jo mer av den typen sportsstoff i avisene før, nokså fyldige resultatlister fra kretsrenn rundt omkring, Nå er det side opp og side ned med fotball.

Gikk på ski til skolen

- Og etter hvert begynte du å være utøver selv?

— Bodde i Vågsdalen og gikk på ski eller på beina til skolen i Vegusdal, så vi hadde et godt grunnlag. På 50- og 60-tallet var det klubbrenn hver lørdag og basar på bedehuset. Og folk kom! Dette var før fjernsynet, vet du. I Gry gikk jeg mest på ski og var med i styret.

To idrettslag før krigen

- Hvor langt tilbake går historien til IL Gry?

— Laget ble stiftet i januar 1946. Men det var to lag før krigen. Vegusdal Idrottslag ble startet alt i 1922. Og i 1934 kom Arbeidernes Idrettslag Gry, eller AIL Gry. Det var ingen aktivitet under krigen, og da freden kom, ble de enige om å jobbe sammen og bare ha ett idrettslag i bygda. Så på et samlingsmøte ble de to slått sammen til IL Gry.

- Idrettslaget har hatt sine storhetstider?

— Etter krigen var det stor aktivitet i hopp og langrenn. Utpå 50-tallet ble det en svakere periode før det tok seg opp igjen i 1957-58. Utpå 60-tallet kom en skikkelig glansperiode med Arild Aas og Reidar og Ivar Andreassen, og det ble flere medaljer i NM. Seinere på 80-tallet kom padlegruppa og hevdet seg i Norgestoppen. I dag er det mer breddeidrett. Og laget har 160 medlemmer.

Flyttet og begynte med orientering

- Selv flyttet du fra Vegusdal i 1967?

— Ja, da gikk turen til Holmestrand. I Vegusdal hadde jeg drevet med tømmerhogst og tømmerkjøring, i Holmestrand ble det et yrkesliv i aluminiumsindustrien. Jeg tok jeg til med orientering og fikk med meg 11 maraton, Vasaloppet og Birkebeineren.

- Og nå bor du i Stavanger?

— Ja, hun jeg ble sammen med, har hus her. I tillegg har vi et hus på Evje, så vi driver og pendler litt. Og fra Evje er det jo ikke langt til Vegusdal, har en del kontakt med gamle venner. Nå har jeg levert fra meg manuset om laget, Om Gry kommer til å gi det ut, vet jeg ikke ennå, det vil jo koste en del.