MANDAL: — Det gjør noe positivt med selvfølelsen. Jeg står på egne bein, og trenger ikke støtte av Nav lenger. Det er helt topp, sier 41-åringen.

Gjennom attføringstiltak på Mindus i Mandal har han fått fast jobb på Nøsted Kjetting som lager kjettingprodukter. Nå har bedriften undertegnet en avtale med Mindus for å sysselsette enda flere.

"Ringer i vannet"-prosjektet er satt i gang av NHO for å få mennesker med ulike psykiske og fysiske utfordringer ut i ordinært arbeid.

I dag er 15.000 nordmenn i arbeid på ulike attføringsbedrifter og NHO ønsker å få brukt den arbeidskraften mange av disse menneskene utgjør. I fjor kom 4000 av disse ut i arbeidslivet i Norge.

PROSJEKTLEDER: Prosjektleder Helene Johannessen ved attføringsbedriften Minus jobber for å få personer ut i ordinært arbeid. Så langt i år har de fått 30 personer ut i lønnet jobb. Foto: Jarle R. Martinsen

Øke antallet

— Målet med "Ringer i vannet" er å øke antallet som får fast jobb, forteller prosjektleder ved attføringsbedriften Mindus i Mandal, Helene Johannessen. I fjor klarte Mindus å få 45 personer ut i ordinært arbeid.

I Agder er attføringsbedriftene Flekkefjord produkter, Amento, Varodd, Fretex, Setpro, Durapart, Avigo og Mindus med i prosjektet.

— Vi jobber mot NHO-bedrifter på deres premisser og gjør oss kjent med deres behov. Personer fra attføringsbedriftene som vi ser er i stand til og er motiverte, får prøve seg uten at bedriftene betaler lønn i en periode eller har arbeidsgiveransvar. Om bedriftene er fornøyde, blir personene så ansatt, forteller Johannessen.

NØSTED: Nøsted Kjetting i Mandal er sammen med sju andre bedrifter i byen med på å få personer som har vært på attføring ut i ordinært arbeid. Her jobber det fra før 75 personer. Foto: Jarle R. Martinsen

Var moden

Det skjedde med Jakobsen. Han er tidligere rusmisbruker som følge av selvmedisinering på grunn av ADHD. Han slet med å få seg jobb. Etter flere behandlinger og en stund på Mindus ble han vurdert som moden til å prøve seg på Nøsted Kjetting.

Etter tre måneder her var de så fornøyde at han ble ansatt i fast stilling. Selv har han vært rusfri i to år.

— Her er veldig bra miljø og fin jobb. Jeg liker å bruke kroppen, så dette passer meg perfekt, sier Jakobsen.

Han synes det viktige er å ha en god jobb å gå til og å ha noe å stå opp til.

Gode erfaringer

Fabrikksjef hos Nøsted Kjetting Bjørge Reiersen forteller at de har svært gode erfaringer med å ta inn personer som Jakobsen.

— Vi stiller selvsagt tydelige krav til hvem som skal jobbe hos oss. Etter en prøveperiode blir de ansatt, og da ser vi at de er motiverte og kvalifiserte til å være her, sier han.

Han forteller at de har fem personer i fabrikken som har kommet fra attføringsbedriften Mindus.

— De har kommet hit over tid. Vi opplever at Mindus følger disse personene godt opp og er med på å gjøre dette så bra som det har blitt, sier han.

- En viktig ressurs

Rådgiver ved NHO Agder Trond Madsen sier at de betrakter personer som jobber på attføringsbedriftene som en viktig ressurs for det ordinære arbeidslivet.

— Det er mange som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet av fysiske eller psykiske årsaker. Mange trenger noe hjelp for å komme seg i jobb, og erfaringene er at svært mange av disse er fullt ut i stand til å gjøre en meget god innsats, sier Madsen.

Han sier at "Ringer i vannet"-prosjektet er viktig for å få dette til.

— For eksempel gjør prosjektet at våre bedrifter slipper papirarbeid for å "overta" disse personene. Attføringsbedriftene har i forkant vurdert skikkethet og følger dem videre opp når de er kommet i jobb i bedriftene. Det er motiverende for å ansette, sier han.

Han sier at målet er at hver medlemsbedrift i gjennomsnitt skal ansatte en person hver fra en attføringsbedrift.

— I Agder vil det dermed si 1250 mennesker, sier han.