ARENDAL: For til da hadde den første debatten under Arendalsuka, som handlet om salg av grønn kraft til Europa, vært preget av mye fag og lite tydelig uenighet mellom debattantene.

Da tidligere Høyre-kvinne Bente Bakke (MPG) tok ordet fra salen, og blant annet kritiserte Holmelid for å være del av en fossilregjering, krevde Holmelid ordet for å forsvare seg, og avviste at SV ikke har bidratt til en grønnere regjering.

— Vi har stanset oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, fått til et kollektivløft, og fått på plass klimameldingen. Vi har nettopp også lansert ideen om et grønt oljefond. Med SV dras regjeringen i grønn retning, sier Holmelid til Fædrelandsvennen.

Frykter utflagging

Det var Aust- og Vest- Agder fylkeskommuner, sammen med Klimapartnere som inviterte til debatt om Norges rolle i 2050 som et mulig oppladbart grønt batteri i et fremtidig klimavennlige Europa.

I debatten møtte Holmelid blant annet Høyres energipolitiske talsmann Nikolai Astrup og Zero-leder Marius Holm.

Alf Holmelid tok opp mulig utflagging av prosessindustrien på Sørlandet som en negativ konsekvens av salg av overskuddskraft til Europa.

— Norge kan bli et grønt batteri for Europa ved å selge overskuddet fra vannkraften vår, og det er jeg for. Men en forutsetning er en klar prismodell, som ikke fører til utflagging av miljøvennlig nasjonal industri til land med mindre klimavennlig produksjon. Det kan virke som om mange her glemmer akkurat det, sier Alf Holmelid til Fædrelandsvennen etter debatten.

Trøbbel

Stortingsrepresentanten har nettopp debattert hvorvidt Norge skal selge grønn overskuddskraft gjennom stadig flere kabler til kontinentet, og om det er politisk vilje til å gjøre det. Holmelid tok opp prosessindustrien på Sørlandet som noen som kan lide av en slik utvikling, med muligheten for økte kraftpriser for kraftintensiv industri.

Han mener bedrifter som Eramet aluminiumverk i Kvinesdal og Elkem Solar i Kristiansand kan få trøbbel.

— En god prismodell er en forutsetning vi kan få til, men det er ikke mange som virker opptatt av det. Blant annet fra fylkeskommunene som er sentrale i dette så hører jeg lite. Jeg er for at grønt kraftoverskudd selges til Europa, men vi må ha prismodellen samtidig sier Alf Holmelid.

Grønt batteri

EU-landenes klimamål medfører at i 2050 vil kraftproduksjon i hovedsak komme fra fornybare kraftkilder som vind og sol. Det vil da være behov for en reservekapasitet for å sikre kraftproduksjonen når disse ikke produserer nok.

Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder, var i sitt innlegg tydelig på at Sørlandet må henge med i utviklingen.

— Vi må utnytte våre klimavennlige naturressurser. Et samlet Agder har gjennom regionplanen vedtatt at Norge som grønt batteri bør være et uttalt mål i klimapolitikken, at vi må ta denne rollen for Europa. Viktige regionale interesser som lokalsamfunn, industri og miljø må ivaretas, sa han.