FOLKSOMT: Mange mennesker trakk til kulturhuset i Arendal søndag kveld for å få med seg diskusjonen om religionens plass i samfunnet fremover. Foto: Christensen, Marte

ARENDAL: Det var nesten et fullsatt kulturhus i Arendal som søndag kveld overvar en debatt om "Det livssynsåpne samfunn" og Stålsett-utvalgets forslag.

Esle-Britt Nilsen, nonne og leder av Norges Kristne Råd, sa hun er redd forslagene i utvalget vil gjøre at Norge går fra å ha én dominerende statskirke til å ha mange små statskirker og statlige livssynsorganisasjoner.

— Forslagene er så detaljerte. Staten skal ha en så aktiv politikk overfor dette feltet, og støtte med penger. Jeg frykter konsekvensen blir mange små statskirker, sa hun.

Nilsen understreket at Norges Kristne Råd ikke har skrevet sin høringsuttalelse enda, men at dette var hennes egne synspunkter.

Overmalt kors

DEBATT: Fra Venstre: Sturla Stålsett, utvalgsleder og prest i Kirkens bymisjon, biskop Atle Sommerfelt, stortingsrepresentant for KrF Dagrunn Eriksen, nonne og leder av Norges Kristelige råd Else-Britt Nilsen, prost Asgeir Sele og generalsekretær i Sosialistisk Ungdom Mina Finstad Berg. Foto: Christensen, Marte

Et kapell tilhørende Gjerpen kirke i Skien har fått overmalt korset sitt. Denne symbolske handlingen, som ble gjort for at ikke annerledes troende skal føle seg støtt ved gravferder, fikk stor oppmerksomhet under debatten.Nettopp fordi gravferdene er symbolsk og følelsesmessig viktige, går diskusjonene høyt omkring symbolbruken her.

KrFs Dagrunn Eriksen roste det nye kapellet i Kristiansand, der man enkelt kan skifte ut korset med andre symboler. Men mange kapeller og kirkegårder er eid av ett trossamfunn, og har lange tradisjoner å forvalte.

Skolegudstjenester

Utvalgsleder Sturla Stålsett snakket om forskjellen på begrepet "livssynsnøytral" og "livssynsåpen". Utvalget har gått inn for en visjon om det livssynsåpne samfunnet, i den betydning at religion ikke skal gjemmes bort i det offentlige rom.

— Dette er en annen vei enn sekularisering. Vi vil ikke diskriminere, men legge til rette for en mangfoldig utøvelse av religion i det offentlige rom. Det krever at man har gjensidig respekt for hverandre, sa han.

Derfor har man for eksempel gått inn for å bevare skolegudstjenestene, men krever at det er frivillig å delta, og at det er åpent for andre trossamfunn å invitere i tillegg til Den norske kirke.

Stålsett-utvalget mener Staten skal ha en aktiv rolle i religions- og livssynspolitikken. Samtidig drøfter utvalget en rekke dilemmaer, og grenseoppganger mot lovverk og konvensjoner.

En mulighet

Paneldeltakerne tolket Stålsettutvalgets rapport ganske ulikt. Dagrunn Eriksen sa for eksempel:

— Er bøtta full? Det virker som om dere mener den norske kirke skal tre litt tilbake nå, for å gjøre plass til andre. Jeg mener den store aktøren skal ta ansvar og være synlig som aktør i samfunnet.

Hun henviste til måten kirken hadde vært aktiv på etter 22. juli, både på egenhånd og i samspill med andre tros- og livssynsaktører.

Prost Asgeir Sele fra Aust-Telemark vektla mulighetene utvalgets forslag gir.

— Det har vært en klam situasjon lenge nå. Vi har hatt økende sekularisme i samfunnet, samtidig som vi har beholdt en statlig religion. Nå ser jeg noen muligheter for å komme ut av dette og komme videre. Det er jeg glad for, sa han.