SØGNE: — Vi må jo nesten dra de opp igjen, når de først har gått uti, humrer en lettet Arthur Finsådal. Sammen med Magne Breland reddet han den 59 år gamle naboen fra Nord-Norge, som onsdag ettermiddag var en hårsbredd fra døden.

— Han var ute og badet da han fikk problemer. Gikk under vann, fikk hjelp av naboene som fikk ham på land, la ham i stabilt sideleie, fikk ut vannet og skaffet hjelp, forteller innsatsleder Hans Waage.

— Takket være deres innsats er mannens skader ikke livstruende, sier han.

Rop om hjelp

Finsådal var på vei inn etter jobb da han hørte naboens kone rope fra sjøen. Breland hadde akkurat lagt på svøm i den idylliske Søvika, like ved Langenesveien.

— Jeg så han fikk problemer før hun ropte om hjelp, så jeg la på svøm bortover mot dem, forteller Magne Breland som anslår at de var uti sjøen i to, tre minutter.

— Han lå med hodet og nesa under vann, mens kona forsøkte å holde ham oppe, forteller Arthur Finsådal, som akkurat var kommet hjem fra jobb da han hørte ropene om hjelp.

Han hoppet uti, fikk tak i ham under armene og bukserte ham inn mot land.— Jeg dro og hun skjøv, forteller han.

Sammen med Breland fikk Finsådal dratt naboen helt opp på land.

— Han var så tung og helt livløs, sier Finsådal.

— Vi la ham på siden i skråningen ved slippen. Da begynte vannet å renne ut av ham, og han fikk pusten igjen.

— Vi fikk kontroll på situasjonen, men han måtte inn til sjekk, forteller de.

Naboen fra Nord-Norge ble fløyet inn til akuttmottaket ved Sørlandet sykehus i Kristiansand for sjekk.

Fikk instruksjon

De to redningsmennene roser nødetatene.

— Jeg har aldri vært oppe i en liknende situasjon. Det er pære meg litt av et spetakkel. En har jo egentlig nok med å dra de opp. Når en står oppe i det hele glemmer en alt en har lært på førstehjelpskurs. Men vi fikk ham over på siden og fikk instruksjoner på telefon fra 113, forteller Finsådal.

— Det var utrolig greit da vi fikk kontakt med 113. De forklarte hva vi skulle gjøre, politiet ringte tilbake og ambulanse og helikopter kom etter bare 20 minutter. Det var en positiv opplevelse i det hele, forteller Finsådal.

Skadene karakteriseres av Sørlandet sykehus som moderate onsdag kveld. Etter det Fædrelandsvennen forstår blir mannen på sykehuset over natten.

Slik får du hjelp fra 113

De to redningsmennene fra Langenes ga ros til medisinsk nødsentral (113), for oppfølgingen de fikk da de skulle redde naboen som var i ferd med å drukne.

— Ved drukningsulykker er det viktigste for våre operatører å skape ro, gi veiledning og få varslet nødvendige ressurser, sier Ole Kristian Skomedal som leder medisinsk nødsentral på Sørlandet.

Dette er rådene du får fra 113:

— For det første må de få pasienten og seg selv på sikker grunn og opp av vannet.

At de handler raskt vil ofte være avgjørende for utfallet til pasienten.

Når de ringer 113 vil operatøren først stille spørsmål om hvor hendelsen har skjedd, hvilken kommune, adresse og telefonnummer, slik at vi kan få tak i deg igjen, hvis kontakten blir brutt.

Så gis det råd og instrukser.

Ved drukning stilles det spørsmål om pasienten puster, om det er etablert frie luftveier og at puls sjekkes.

Er pasienten bevisstløs med pust, så legges personen i stabilt sideleie.

I motsatt fall, hvis det ikke er normal pust, så blir det gitt instruksjon om hjerte, lunge-redning.

Du får hele veien spørsmål og råd, slik at du kan holde roen og følge instruksene som gis fra oss.

Hele intensjonen med medisinsk nødsentral, er at du som ringer får hjelp til å utføre førstehjelp, sier Ole Kristian Skomedal.