LINDESNES: – Ja, det lover vi, sier Thor Gilbertson (Pensjonistpartiet), Per Olav Skutle (Venstre) og ordfører Janne Fardal Kristoffersen (Høyre).

Kommunen sitter for øyeblikket med et underskudd på 23,1 millioner kroner og er derfor fortsatt på robek-listen til fylkesmannen. Eiendomsskatten vil skaffe kommunen rundt 35 millioner kroner i inntekter i år, avhengig av utfallet av klagene som har kommet. Disse tallene er første klare i oktober.

Bufferfond

I tillegg til å fjerne underskuddet ønsker kommunen også å bygge et nytt bufferfond. Det forrige forsvant i dragsuget etter 2008-regnskapet.

– Håpet nå er at vi skal klare å bygge opp bufferfondet til 10 millioner kroner før eiendomsskatten avvikles, sier Kristoffersen.

Men både Gilbertson, Skutle og Kristoffersen er tydelige: 1. januar 2014 er eiendomsskatten historie uansett hvor lite eller stort bufferfondet er. De opplever denne skatten som så negativ at den skal bort uansett.

– Det er ikke presset fra hytteeierne som har gjort at vi kommer med dette utspillet, det er av hensyn til innbyggere og næringslivet, sier de tre.

De er spesielt bekymret for hva eiendomsskatten har å si for næringslivet. Av den grunn vil de nå redusere promilletsatsen fra sju til fem.

Ikke aktuelt

– Det er ikke aktuelt å endre taksten for andre deler av eiendomsskatten, trøsten får være at skatten snart er borte likevel, sier lokalpolitikerne.

Hytteeierne tviler

Tone Stømer, leder av Øksnevik hytteforening og talsperson for til sammen ni hytteforeninger, tviler svært sterkt på at eiendomsskatten forsvinner fra 1. januar 2014. – Jeg hører hva du sier, men min erfaring med Lindesnes kommune er at pengene brenner i lommene deres. Det siste er jo at de vil finansiere kontantstøtten med eiendomsskatten. Så at de nå vil fjerne en inntekt som eiendomsskatten er vanskelig å tro på, sier Stømer.

Hytteeierne har truet med handelsboikott og i følge Stømer er det noen som har startet boikott. – Får jeg et skattekrav 12.000 kroner vil også jeg gjøre min handel i Lyngdal, sier hun.