KRISTIANSAND: — Det sto i alle medier den gangen at Baneheia-foreldrene ble tilkjent en "rekordhøy erstatning". Jeg har møtt flere som tror vi fikk disse pengene, men virkeligheten er en annen, sier Ada Sofie Austegard til Fædrelandsvennen.

Hun er mor til Stine Sofie Sørstrønen (8), som sammen med venninnen Lena Sløgedal Paulsen (10), ble drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai for snart 13 år siden.

Fått 100 000 kroner hver

De fire etterlatte foreldrene ble tilkjent til sammen 1,7 millioner kroner i erstatning og oppreisning. De har kun fått utbetalt 100 000 kroner hver fra staten, i tråd med reglene da drapene ble begått.

Hvor mye de får av det resterende beløpet gjenstår å se når Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen slipper ut av fengsel.

Med renter skylder gjerningsmennene per i dag til sammen 2,7 millioner kroner. Summen vil øke hvert år.

- Staten må betale

— Det burde vært staten som skulle ha ventet på disse pengene, ikke oss, sier Ada Sofie Austegard

Hun har alene tilgode 780 000 kroner. Pengene bør staten utbetale nå, for siden å krevde dem inn fra gjerningsmennene, mener Austegard.

Fædrelandsvennen har snakket med to av de andre etterlatte foreldrene, som støtter kravet.

— Det blir veldig urimelig at man som etterlatt skal være avhengig av om overgriperen har midler til å betale erstatningen, sier Klara Sløgedal, mor til Lena.

Med renter har hun i dag tilgode 630 000 kroner.

Taket økt etter 22. juli

Som leder av Stine Sofies Stiftelse har Ada Sofie Austegard kontakt med flere etterlatte i samme situasjon som de Baneheia-etterlatte.

Handlinger begått før første juli 2001 gir kun en statsgaranti på 100 000 per pårørende. De kan be Statens innkrevingssentral om hjelp til innkreving, men ofte er det lite å hente.

— Jeg snakker for dem som ikke våger å gå ut med dette offentlig. Det er mange som frykter at folk skal tro de er opptatt av penger. Det er vi altså ikke, sier Ada Sofie Austegard.

Terrorangrepet 22. juli 2011 førte til at taket på erstatning ble hevet til nærmere fem millioner kroner – med tilbakevirkende kraft til 1. januar 2011. — "Tilbakevirkende kraft" skal altså gjelde for noen, men ikke for andre. Dette er forskjellsbehandling. Vi vil ikke opp til dagens nivå, men få den erstatningen vi ble tilkjent av domstolene, sier Austegard.

- Ikke politisk vilje

Hun har sendt brev til justisminister og statsminister, men skal ha fått svar om at de ikke kan hjelpe de etterlatte.

— Det er ikke noe politisk ønske om å rydde opp, sier Austegard.

En hån: Bistandsadvokat Ivar Sveen mener at det utbetalte beløpet er så lavt at det er en hån mot de etterlatte. Foto: Åserud, Lise

Ivar Sveen, bistandsadvokat for Klara Sløgedal, mener det utbetalte beløpet var så lavt at det var en hån mot de etterlatte.— Dette er det mest brutale og urettferdige man kan oppleve som foreldre, og så skal man kompenseres med 100000 kroner. Det er å føye spott til skade, sier Sveen.

På generelt grunnlag mener også Sveen at loven bør endres for å komme etterlatte i møte.

— Man kunne ha doblet beløpet. Da ville man også ha dekket opp de fleste oppreisningsbeløpene fra den tiden, sier Sveen.

Han medgir at det trolig bør være en begrensning i hvor langt tilbake en ny lovgivning skal strekke seg, og en begrensning knyttet til at den kun skal gjelde de aller groveste sakene, drap og voldtekt.

Dette skylder gjerningsmennene de etterlatte

Ved hjelp av Finansdepartementets Kalkulator for forsinkelsesrenten har Fædrelandsvennen beregnet hva Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen per i dag skylder de etterlatte i Baneheia-saken i erstatning og oppreisning. Vi tar forbehold om mulig feil.

Klara Sløgedal ble tilkjent 400 000 kroner, har fått utbetalt 100 000 kroner og har til gode 630 000 kroner.

Arne Bernt Paulsen ble tilkjent 200 000 kroner, har fått utbetalt 100 000 kroner og har til gode 210000 kroner.

Jostein Sørstrønen ble tilkjent 623 000 kroner, har fått utbetalt 100 000 kroner og har til gode 1,1 millioner kroner.

Ada Sofie Austegard ble tilkjent 470 000, har fått utbetalt 100 000 kroner og har til gode 780000 kroner.

Til sammen skylder gjerningsmennene de etterlatte 2,7 millioner kroner.